ING Real Estate Management (ING REIM), инвестиционният фонд в недвижими имоти на ING Group, ще купи търговската галерия в комплекса Felicia в Румъния, в сделка, оценявана на 40 млн. евро, съобщава румънската преса.

Soconac, местният клон на френската Vinci Construction Grands Projects group, в партньорство с Carrefour разработва проекта Felicia. Търговският комплекс ще включва хипермаркет Carrefour, покриващ 8 600 кв. метра, както и галерия с площ 13 000 кв. метра, която купува ING REIM.

С тази транзакция град Iasi затвърждава статуса си на един от интересните пазари на недвижими имоти, като се има предвид, че там бе построен първият мол в страната, извън Букурещ.

ING REIM навлезе в румънския пазар в края на миналата година, когато съобщи, че планира да инвестира около 200-300 млн. евро през следващите 3 години, купувайки търговски и индустриални проекти извън Букурещ, както и офиси в столицата.

ING REIM миналия месец стартира инвестиционен фонд, чиято целева капитализация е един млрд. евро, като ще търси инвестиционни проекти в Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и Австрия.

Подразделението за недвижими имоти на ING Real Estate е една от най-мощните компании в сектора, с бизнес портфейл от 75 млрд. евро и офиси в 18 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Австралия.

Продавачът на галерията, местният клон на Vinci, е една от най-големите строителни компании, която иска да изгради и други проекти извън Букурещ, както и да участва в изграждането на магистрали.

Групата Vinci, която обяви оборот от 26 млрд., оперира на румънския пазар чрез Vinci Construction и Eurovia, която придоби 80% в пътностроителната Viarom Construct миналата година.