Възвращаемостта върху инвестиции в хотели висока категория в София през 2007 г. е възлязла на около 8.5%, с което надминава тази при търговските центрове – около 7.85% и е почти равна на тази в логистични центрове, показа проучване на CB Richard Ellis.

По отношение на възвращаемост на инвестиции в хотели София се нарежда на второ място след Москва (9.25%) и на първо място сред столиците в ЦИЕ.

Въпреки ниското ниво на заетост, хотелите в Москва регистрират най-висок приход на стая (т. нар. индикатор RevPAR) за 2007 г. Цените на стая в четири- или петзвезден хотел в руската столица достигат 483 долара.

На трето място по възвращаемост на инвестиции в хотели е Букурещ (8%). Броят на хотелите четири и пет звезди в столицата на Румъния ще се увеличи с 50% тази година, когато се очаква да отворят врати и новите Radisson Bucuresti и Turist Ramada.

Според CB Richard Ellis през следващите три години хотелските стаи в румънската столица ще се увличат с около 4 000.

Индикаторът приход на стая в страните от ЦИЕ непрекъснато расте поради интереса на западни компании от бизнес в региона.

Прозрачността на сделките вече е по-голяма и все повече чужди инвеститори започват да считат бизнеса в региона за добра възможност за печалба.

В развиващи се региони като ЦИЕ, по принцип, има силна корелация между хотелския бизнес и разрастването на офис сегмента, защото хотелите там разчитат предимно на пътуващите по бизнес, отколкото на туристи. Единствени изключения са Прага и Букурещ, коментира списанието.