10.5% е средната възвращаемост на новозакупените жилища и офис площи, според анализ на Международна кантора за недвижими имоти за последната година и половина.

Сравнено с доходността на имотите в останалите градове, в Пловдив тя е с 2.5 пункта по-висока от София, с 4 процентни пункта повече от Варна и малко над Бургас, посочва Нова телевизия. Причините за това са навлизането на големи международни компании, които усилено търсят първокласни имоти, по-ниски продажни цени и относително стабилни наемни нива.

От значение са и атрактивните локации на новостроящите се бизнес сгради и жилищни кооперации, тъй като градът е един от малкото, който има потенциал да се разраства. Ако днес купите 2-стаен апартамент на добро място, цената му е възможно да нарасне с 10%, в сравнение с началото на годината, дава пример управителят на Международна кантора за недвижими имоти Милена Христова.

Според други агенции от бранша възвращаемостта на новозакупените жилища до края на годината може да стигне до 20%. „В момента има огромен наплив на чуждестранни инвеститори. Наблюдава се голям интерес към града, тъй като възможностите на София, Варна и Бургас са изчерпани”, смята собственикът на национална агенция за недвижими имоти Светозар Василев.

Бумът на новото строителство жилищни кооперации също не може да задоволи нуждите на пловдивския пазар. Досега Голяма община е издала над 120 разрешителни за строеж, а луксозните апартаменти се продават още преди да бъдат построени. Цената на ново жилище варира от 640 до 1800 евро за квадратен метър. При тях също се наблюдава поскъпване от началото на годината с 15%.

Това, което в момента е радостно за пазара на недвижимите имоти, е, че има една стабилност в самия растеж на цените. От началото на годината наблюдаваме 10-15% покачване. Очаква се тази тенденция да се запази и до края на годината.

Според брокерите с въвеждането на еврото у нас рязко ще поскъпнат недвижимите имоти и това неминуемо ще се отрази на купуването. Увеличаването на лихвите по кредитите също се отрази негативно на пазара.