Световната кредитна криза започва да се отразява и на инвеститорите в страните от Средния Изток, които следят събитията на Уолстрийт много внимателно, пише PropertyWire.

Те се опасяват от забавяне на много от международните проекти за разширение на компаниите в сектора на недвижимите имоти.

Оптимистичните прогнози, че забавянето едва ли ще има катастрофален ефект на вътрешните пазари в региона бързо изчезнаха. Големите инвеститори вече очакват приближаващата се криза.

Подобряването на положението на световните финансови пазари е много важно и всички се надяват то да дойде колкото се може по-скоро. Междувременно инвеститорите приканят към предпазливост в настоящия момент, особено когато става въпрос за чуждестранни проекти.

За всяка инвестиция трябва да бъде направени подробни изследвания на конкретния район, търсенето на съответните площи или имоти и цялостната визия за развитие.

Ако кризата удари лихвите по ипотечните кредити и ликвидността на кредиторите в Дубай, то това ще доведе до цялостно забавяне в сектора на недвижимите имоти, казват анализатори в региона.

Според други макар че ще има известно забавяне на продажбите, развитието на сектора през следващите една-две години ще бъде добро. Пазарът ще се движи добре, въпреки, че някои от страните в Западна Европа и САЩ имат сериозни проблеми в момента.

Почти всички водещите строителни предприемачи в региона планират инвестиции в нови проекти в следващите няколко години.