Инвестициите в бизнес имоти в Европа отчитат понижение през последното тримесечие на 2008 г., достигайки 19.5 млрд. евро, което е понижение с около 30% спрямо второто и трето тримесечие на годината, сочат данни от последното проучване на CB Richard Ellis.

Общият обем на инвестициите в сектора за изминалата 2008 г. достига 116 млрд. евро, като подобни нива са били отчетени през 2004 г., става ясно още от изнесените данни, пише PropertyEU.

Почти всички пазари на Стария континент са отчели забавяне в инвестиционната активност за последните три месеца на годината спрямо предишните две тримесечия.

Фалитът на Lehman Brothers и задълбочаването на проблемите, свързани с кредитната криза, оказаха сериозно влияние върху действията на инвеститорите в сектора, които станаха много по-внимателни и предпазливи.

В края на третото тримесечие на миналата година негативното влияние на кредитна криза се засили и много страни в Европа започнаха да отчита отрицателен икономически ръст, което значително влоши и прогнозите за 2009 г.

В края на миналата година, с изключение на няколко по-мащабни сделки, сключени предимно в Италия, беше отчетена много слаба активност от страна на инвеститори.