Инвестициите в недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа са се понижили с 21% през първото полугодие на годината до ниво от 5.22 млрд. евро, посочиха данни на CB Richard Ellis.

За сравнение през същия период на миналата година инвестициите са възлезли на 6.61 млрд. евро, посочиха още изнесените данни.

Понижението им обаче е значително по-слабо от това наблюдавано сред всички европейски страни, където те са се понижили общо с 49% до ниво от 63.44 млрд. евро за първото полугодие, от 123.64 млрд. евро година по-рано.

Най-голямо понижение сред европейските страни са регистрирали инвестициите в имоти във Великобритания, където за разглеждания период те са намалели с 62%, следвани от тези в Германия с 55% и Франция с 50%.

В Италия, Португалия и Испания средните инвестиции са отбелязали спад от 21%.

През второто тримесечие на годината спада на инвестициите на "стария континент" е възлязъл на 29% спрямо първото тримесечие на годината.

Липсата на финансиране и затрудненото такова на проекти в сектора на недвижимите имоти е сред основните причини за спада на инвестициите в Европа.

Кризата на ипотечните пазари и тази в сектора на недвижимите имоти в САЩ, скъпия петрол, както и перспективите за забавянето на ръста на европейските икономика са сред другите фактори, които оказват негативно въздействие върху цените, коментарите още специалистите.

България, Русия, Румъния и Хърватия са сред страните, които се разграничават от тенденцията на значително понижение на инвестиционната активност в сектора, сочи още направеното изследване.