Инвестициите в сектора на недвижимите имоти в страните от Европа се очаква да продължат тенденцията на забавяне на ръста си и през настоящата година, става ясно от проучване на европейският консултант по недвижими имоти DTZ.

Почти във всички европейски страни високите цени на недвижимите имоти се очаква да започнат да приемат все по-нормални стойности, особено в по-малките градове. Поради това големите инвеститори най-вероятно ще се завърнат на европейския пазар след установяването на по-подходящи цени, коментират още от агенцията за недвижими имоти.

От консултанската агенция DTZ предвиждат едно умерено понижаване на стойността на транзакциите за покупко-продажби на имоти в страните от Европа за първото тримесечие на 2008 г. Очакваната инвестиционна активност в сектора на недвижимите имоти за периода се очаква да достигне 36-38 млрд. еро.

През тази година се прогнозира нарастваща инвестиционна активност в сектора на недвижимите имоти от инвеститорите от Близкия Изток. В световен мащаб инвестициите се очаква да достигнат 740 млрд. долара.

Според прогнозите най-вероятни дестинации за инвеститорите от Близкия Изток ще се окажат някои доста желани места в Централна и Източна Европа заради привлекателните и сравнително ниски цени на терените за строеж в тези страни.

В Русия стойността на транзакции за изминалата година в сферата на недвижимите имоти се е увеличила с повече от 30%, като чуждестранният капитал представлява около две-трети от всичките транзакции, а близо една-пета са направени в Московския регион.

Все пак повишената предпазливост сред инвеститорите ще продължи и през настоящата година в тези страни поради все още не достатъчното доверие относно корупционните практики и върховенството на изпълнителната власт.