Инвестиционната активност в Европа е достигнала рекордно високо ниво през третото тримесечие на настоящата година, сочат данни на CB Richard Ellis Group.

За тримесечието инвестициите в сектора на недвижимите имоти са се повишили с 24% на годишна база, до ниво от около 65 млрд. евро, сочат още публикуваните данни.

Рекордно високата активност е станала реалност въпреки влошаването на макросредата, като забавянето на пазара на недвижими имоти в САЩ, както и високото ниво на лихвите в еврозоната.

Силна остава активността в почти всички европейски страни през изминалото тримесечие.

Във Франция например инвестициите са възлезли на близо 8 млрд. евро, на фона на едва 4.6 млрд. евро година по-рано.

В резултат на това от началото на годината инвестициите в недвижими имоти във Франция са достигнали ниво от 21.5 млрд. евро, което е близо до сумата им за цялата изминала година, според данните.

Във Великобритания през третото тримесечие на годината инвестициите в имоти са възлезли на общо 20 млрд. долара. Централен Лондон продължава да е най-притегателното място за такива в страната, като там те са възлезли на 10.7 млрд. евро, или над половината за цялата страна. От тях чуждестранни купувачи са допринесли за около 5.86 млрд. евро.

Анализатори от EMEA Investment, коментират, че въпреки стабилната активност при инвестициите в Европа през третото тримесечие, голяма част от финализираните тогава сделки са били договорени, преди затрудненията, предизвикани от кризата на ипотечните пазари в САЩ.

Така може да се очаква известно забавяне през четвъртото тримесечие на настоящата година, както и през първото на следващата година.

Въпреки това обаче, много от пазарните наблюдатели са на мнение, че пазарът на имоти в Европа няма да бъде така осезателно засегнат от кризата, обзела щатските пазари.