Инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Европа със спад от 44% на годишна база

469
Инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Европа със спад от 44% на годишна база

Общият обем на преките инвестиции в сектора на недвижимото имущество в Европа отчита спад на годишна база с 69 млрд. евро, или 44%, пише руското издание Арендатор.ру.

По оценка на компанията Jones Lang LaSalle обемът на сделките във Великобритания, Германия и Франция, които традиционно заемат две трети от общия обем, спадът е със 66% на годишна база.

"Продължаващата липса на ликвидност на пазарите ограничава количеството на големите сделки и размера на инвестиционните портфейли. Очакваме, че през 2008 г. обемът на сделките ще намалее с 45% на годишна база, след като през миналата година той беше 244 млрд. евро. От друга страна, в процеса на адаптация към измененията на пазарната конюнктура в региона периодично се появяват възможности за инвестиции", коментират от Jones Lang LaSalle.

Някои от по-малките пазари като Белгия, Финландия, Холандия, Испания и Швеция се оказват по-устойчиви и увеличават участието си на европейските пазари, сключвайки редица портфейлни и корпоративни сделки. Такава е и ситуацията на пазарите в Централна и Източна Европа, където за първата половина на 2008 г. са сключени сделки за 4 млрд. евро, най-вече за сметка на руския пазар.

В съответствие със забелязващата се през последните години тенденция, трансграничните инвестиции са 60% от общите инвестиции. Оживление на вътрешния пазар пък се наблюдава в Белгия, Холандия и Швеция.

Независимо от това, че банковият сектор продължава да изпитва липса на ликвидност и изважда много инвеститори от играта, намалявайки числото на крупните сделки, все пак остава маса капитал, която се влага на пазарите в Европа. Така през тази година германски фондове инвестираха над 600 млн. ерво на лондонския пазар и водят активни преговори с участници в други пазари.

Силно е присъствието на инвеститори от Близкия изток, заинтересовани повече от сделки на нивото на компании, отколкото от придобиването на отделни активи.

Според прогнозите на Jones Lang LaSalle, на всички пазари ще се наблюдава корекция на цените, доколкото инвеститорите ще отделят все повече внимание на сравнителното съотношение на цените на различните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg