Понижение на инвестициите в търговския строителен сектор е регистрирано във Великобритания през месец ноември, което бе и първото от четири и половина години насам, сочи публикация на Propery Week.com.

Над 22% от строителните компании са докладвали спад в строителната си активност за изминалия месец, което е тревожно, на фона на едва 12%, които са отчели някакво повишение.

Резултатът от нетния баланс показва спадане на индекса на активност до -10.3 пункта за месец ноември, при отчетена положителна стойност от 8.4 пункта за октомври. За първи път този показател е отчетен с отрицателна стойност от май 2003 година.

Строителните компании заявяват, че увеличаването на лихвените проценти, забавянето строежите на нови обекти, както и несигурността на икономиката са причините за тенденцията към намаляване.

Повечето от компаниите са песимистично настроени относно реализирането на нови проекти през следващите няколко месеца. Според изследването кризата в ипотечните кредити е изиграла ключова роля за изграждане на това негативно усещане сред бизнес средите.