Инвестициите в търговски имоти в САЩ са се понижили със 70% през първото тримесечие на годината в сравнение със същото на изминалата година, посочиха данни на Националната асоциация на строителите.

Инвеститорите са похарчили 48.2 млрд. долара за търговски имоти за трите месеца от януари до март, което е значително понижение в сравнение със средствата от 157.8 млрд. долара инвестирани през миналата година.

Забавянето на ръста на щатската икономика се отразява изключително негативно на офис и индустриалния сектор в страната.

Кризата на ипотечните пазари е друга причина за понижението на инвестициите.

Затягането на банковите условия при отпускането на кредити прави големите инвестиции, изискващи и заемни средства, все по-трудно осъществими.

Въпреки негативните данни обаче, пазарът е в по-добро състояние в сравнение с рецесията в САЩ през 2001 година, успокояват специалистите.

Свободните офиси се очаква да се повишат до 13.7% през четвъртото тримесечие в сравнение с 12.5% година по-рано.

Очаква се и значително забавяне на ръста на наемите до 3% към края на тази година, в сравнение с доста по-голямата стойност от 8% през изминалата година.

Сделките с офис сгради са намалели значително. През първите четири месеца на годината са били изтъргувани офис сгради на стойност 18.5 млрд. долара, което е значително понижение от тези в размер на 95 млрд. долара за същия период на миналата година.

Обемът на търговските площи сменили собственика си е спаднал със 72% до 7.5 млрд. долара за четиримесечието на тази година.