Продължаващата несигурност в Еврозоната и фокусът върху първокласни активи са довели до 60% спад на годишна база на инвестициите в търговски имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото полугодие на 2012 г., информира Property Magazine Intl, позовавайки се на данни на CBRE.

Инвестициите в търговски имоти в ЦИЕ възлизат на близо 2.1 млрд. евро през първите шест месеца на 2012 г. Най-големите сделки в региона през този период са продажбата на ZloteTarasy във Варшава от страна на ING Real Estate Development на фонд, управляван от AXA REIM и закупуването от страна на Immofinanz на оставащия 50-процентен дял в търговския център Golden BabilonRostokino в Москва, от другата компания собственик Patero.

По-голяма част от сделките през първите шест месеца на годината са сключвани в Русия и Полша, като делът им достига 83% от пазара в ЦИЕ. Най-голям спад в сделките има на пазари, които са считани за по-рискови. Стойността на сделките в Румъния намалява от 250 млн. евро през първото полугодие на 2011 г. до 50 млн. евро през първите шест месеца на настоящата година. Сериозен спад е отчетен и в Чехия.

Ръстът на инвестициите в търговски имоти в ЦИЕ през последните години се дължеше основно на увеличената наличност на предлагания продукт. Значителният брой сделки на някои пазари от ЦИЕ намали бързо наличността на качествени търговски площи, фактор, който вероятно ще доведе до по-малка наличност на продукта в следващите години . Въз основа на профилите на активните инвеститори в ЦИЕ в момента е много вероятно търсенето на първокласен продукт да продължи и да има ограничено влияние и върху вторичния пазар.

“Продължаващата несигурност в Еврозоната, комбинирана с фокуса на инвеститорите почти изцяло към основни продукти, бяха причина за свиването на пазара по подобие на това от 2009/2010 г. На фона на малката вероятност проблемите в Еврозоната да бъдат разрешени скоро, негативното влияние на това върху банките вероятно ще продължи по-дълго. Последицата за пазара на недвижими имоти ще бъде, че наличният капитал за инвестиции в недвижими имоти в ЦИЕ ще остане по-малък в сравнение с това, на което е свикнал пазара”, казва Джос Тромп от CBRE.

“Тенденцията в Европа нивото на дяловите инвестиции на пазарите да остава относително стабилно се пазва през последното десетилетие. По тази причина, независимо от факта, че банковото кредитиране като цяло намалява, се смята, че дяловите инвеститори ще останат активни, за да запълнят тази празнина до известна степен на пазари като Полша и Чехия”, смята Патрик О'Горман, Директор Капиталови пазари в ЦИЕ в CBRE.