Инвестициите в търговско недвижимо имущество във Великобритания са възлезли на над 27 млрд. паунда (54.48 млрд. долара) за първото полугодие на настоящата година, посочиха изнесени данни на агенцията Property Data.

Добрият резултат се е предопределил от продължаващото силно търсене на подобен род инвестиции от страна на чуждестранните инвеститори, чийто дял в общия им обем е възлязъл на 42% за посочения период, на фона на едав 31% за сравнимия период на миналата година.

Като тенденция се очертава, обаче постепенното забавяне на инвестициите в сектора, като офертите за покупка на подобен род имоти започват да се понижават, сочат данни на имотната агенция Jones Lang LaSalle.

Очаква се през втората половин година темпът на нарастване на инвестициите в търговски недвижими имоти да се забави.

Причина за това е повишението в цените на подобен род имоти, което води до намаляване на възвръщаемостта на тези инвестиции до около 6%, което е значително под тази, която може да се постигне при инвестиции на развиващите се пазари, коментират анализатори.

Очакваното повишение на лихвите във Великобритания е друг фактор, който оказва негативно въздействие върху забавянето на темпа на нарастването на инвестициите.

На днешното си заседание се очаква Английската Централна Банка да повиши равнището на краткосрочните лихви в кралството до 5.75% на годишна база.

Анализаторите обаче са на мнение, че активността на инвестициите в сектора е възможно да започне отново да се повишава през следващата година, когато лихвите в страната могат да започнат да се понижават.