Инвестициите в търговските площи са отчели рекордни стойности от 930 млрд. долара за изминалата година, съобщава Property.Magazine.International.

Тези резултати показват нарастване с близо 29%, в сравнение с 2006 година. Традиционните нива на инвестиции са забавили ръста с около 12.5% за периода на първата половина на изминалата година. Все пак очакваните резултати за предстоящата 2008 година са инвестициите да достигнат 770 млрд. долара, или понижение от 17%.

В първите 15 позиции сред най-развиващите се пазари попадат страните от Централна и Източна Европа, като Украйна, Турция, България и Унгария. Инвестициите в Латинска Америка са отчели ръст с над 87%, в сравнение с 2006 г. , а тези в Северна Америка с около 49%.

Първите пет най-популярни и предпочитани от инвеститорите дестинации за изминалата година са САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония.

С покачване от 36% за 2007 г. Чуждестранните инвеститори вече са доминиращите играчи на пазара в Европа с 55 процентно участие във всички проекти. Водещите пазари в Германия и Франция са отчели ръст в инвестициите с около 30%, докато най-големият европейски пазар – британският е станал жертва на кредитната криза в САЩ.

Много от новите инвеститори предпочитат развиващите се пазари на страните от ЦИЕ, където за изминалата година активността е нараснала с повече от 47%, в сравнение с 2006 г.

Според повечето прогнози настоящата година се очаква да бъде още по-силна, особено за пазарите от Източна Европа.