Европейските инвеститори в сектора на недвижимите имоти започват да се интересуват все повече от екологичните и социални фактори, при вземане на инвестиционни решения за бъдещи проекти, пише PropertyEU.

Фокусът на устойчивите инвестиции в Европа пада предимно върху новото строителство, но броят на построени и обновени имоти с добри екологични характеристики се увеличава.

Тези заключения бяха направени на база кандидатурите за наградата най-добър първокласен имот (Prime Property Award), чиято първа фаза приключи на 31 декември 2009 година.

Общо 143 проекта от 19 европейски държави са кандидатствали за наградата Union Investment, която носи паричната сума от 30 000 евро.

През първото издание на конкурса през 2008 година, общият брой на кандидатурите беше едва 90.

Журито, което се състои от инвеститори, експерти по градоустройство, инженери и архитекти, ще избере най-сполучливите проекти през март.

Официалното връчване на наградите за най-добри инвестиции в недвижими имоти в Европа ще бъде на 5 октомври тази година, по време на международното изложение за бизнес имоти EXPO REAL в Мюнхен.