Инвестициите в жилищна недвижима собственост в Румъния за пръв от няколко години насам предлагат на инвеститорите най-голяма доходност в сравнение с тези в търговска, офис или индустриална недвижима собственост, сочат данни на румънското звено на имотната агенция Coldwell Banker Affiliates, публикувани в ежедневника Nine o' Clock.

Доходността възлиза на 10%, като от агенцията припомнят, че тя се понижава с наближаването на завършването на строителните обекти.

В същото време като тенденция се очертава и понижението на доходността, постигана от инвестиции в недвижими имоти в сравнение с изминалата година, като пазарът на жилищна собственост е все още единственият незасегнат сегмент.

За сравнение, доходността на инвестиции в индустриална собственост се сочи от порядъка на 8.9% годишно, тази в търговска собственост 8%, а в офис-недвижима собственост 7%.

Подобна тенденция на намаляване на доходността от инвестиции в недвижими имоти се наблюдава и в останалите страни от Централна и Източна Европа, като особено ясно е изразена тя в Чехия и Унгария.

В същото време близо 50% от жилищата се купуват от инвеститори с цел препродажбата им, като понякога, макар и по-рядко, в някои жилищни комплекси достига до 90%.

Много често срещана практика е купуването от инвеститорите на жилища в начална фаза на изграждане, като с приближаването на срока на завършване, инвестициите се "осребряват".