Инвеститорите в недвижими имоти в България започват все повече да фокусират своето внимание върху строителството на имоти в зимните курорти, пише PropertyWire.

Една от причините за това е пренасищаното на жилищния пазар в по-големите градове, понижението в доходността от наемите на тези обекти високата цена на терените за строеж.

Това обаче въобще не се отнася за ски-курортите. Наемите от отдаване под наем на даден обект в някои от планинските ни курорти непрекъснато се повишават. Друг многообещаващ бизнес е строителството на жилищни комплекси от затворен тип по бреговата ивица на Черно мора.

Според голяма част от западноевропейските туристически агенции масовият туризъм в България е относително ново явление.

За туристите, идващи в страната от Западна Европа, е изключително евтино, при това природата е уникална и условията, които има се предлагат, непрекъснато се подобряват.
В последно време започва да се наблюдава тенденция, все по-голяма част от туристите, които посещават страната ни, се завръщат и на следващото лято, а след известно време закупуват имот.

Изключително привлекателни за туристите са зимните ни курорти. Възможностите, които например Банско предлага за ски и всякакви други зимни спортове, са едни от най-добрите в света.

Всяка година около 800 хил. души посещават Банско, като около 15 хил. наемат вила или къща и за следващата зима. Това осигурява на хазяите една предварителна сигурност в печалбата и възможност за по-големи инвестиции с цел привличане на повече туристи.

Атрактивни са и инвестициите в морските ни курорти.

Комплексът Electra Hills, които се намира на брега на Черно море в близост до Варна е на стойност 300 млн. евро. Той включва 5 хил. жилища заедно с прилежащите зелени площи, спортни комплекси, басейн и детски кътове.

Подобни проекти вече не са рядкост на българското Черноморие. Има проекти, които предвиждат строителството както на жилищни комплекси, така и на луксозни хотели и увеселителни паркове.