Основните инвестиционни фондове, които вече осъществяват сделки в Румъния, обещават средства в размер на над 1.7 млрд. евро за румънския пазар на недвижими имоти в идните три години. Най-много пари ще бъдат използвани за купуване на търговски центрове, логистични паркове и жилища, пише днес румънският вестник "Котидианул" в материал под заглавие "Инвестиционни фондове атакуват пазара на недвижими имоти".

Инвеститорите на пазара за недвижими имоти в момента търсят големи парцели в планинските райони, където да строят жилищни комплекси - блокове и отделни вилни къщи, казва Киприан Коре, директор на агенция Мервани. Цената на подобни имоти е средно между 120 и 160 евро на квадратен метър, отбелязва Коре.

Големи проекти на пазара на недвижимите имоти вече се осъществяват и в провинцията, а не само в столицата. В последните месеци най-сериозната инвестиция, предприета от две испански компании на пазара на недвижими имоти в Румъния, е в Констанца.

Инвестицията, която е в размер на 450 млн. евро, предвижда изграждане на смесен комплекс с офиси, хотел, апартаменти.

България от доста години привлича чуждестранни инвеститори благодарение на топлия си климат, на планинските и морските курорти и на по-ниските цени на пазара на недвижимите имоти.

Интересът се превърна в истински бум през миналата година, отбелязва в. "Котидианул" и допълва, че чужденци са похарчили 1.13 млрд. евро, за да си купят недвижима собственост в България през 2006 година, а прогнозите са за още повече приходи тази година.