Инвестиционният фонд NEVEQ навлиза на българския пазар

620
Инвестиционният фонд NEVEQ навлиза на българския пазар

Инвестиционният фонд NEVEQ, който е тясно специализиран върху IT технологията в Югоизточна Европа, обяви придобиването на дял в българската Онтотекст. Това стана на пресконференция, състояла се в София по-рано днес.

Това е поредният проект в портфейла на инвестиционния фонд NEVEQ, като основната цел, според ръководството, е разширяването към нови пазари в региона. Вследствие на сделката - Онтотекст, подразделение на водещата българска ИКТ компания Сирма Груп, се обособява в отделна нова компания.

Фондът NEVEQ придобива миноритарен дял в това ново и вече печелившо дружество, Сирма Груп остава негов мажоритарен собственик, а името Онтотекст се запазва.

NEVEQ ще инвестира в структуриране на компанията, разширяване на бизнес потенциала и навлизане на нови пазари. За постигане на тези цели ще бъдат привлечени нови специалисти, като от сегашните 30 служители, екипът на Онтотекст ще бъде увеличен на над 100 души.

В основата на продуктите на Онтотекст е използване и разработване на базови семантични технологии и стандарти.

Най-популярните продукти на са платформата KIM (семантичен анализ, извличане на данни и търсене в текст), OWLIM (семантична система за управление на бази данни) и WSMO Studio (среда за описания на уеб услуги и моделиране на бизнес процеси).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg