Броят на одобрените ипотечни кредити във Великобритания достигна през септември най-високите си нива за последните 18 месеца, което е още един знак, че жилищният пазар на Острова се е устремил към възстановяване, пише Bloomberg.

Ипотечните кредитори са отпуснали общо 56 215 кредита, спрямо 52 970 за предходния месец август, става ясно от данните на Bank of England. Това се оказва повече от първоначалните прогнозите за увеличение за месеца до 53 600.

Общата финансова стойността на отпуснатите кредити за периода се е покачила до 922 млн. паунда, става ясно още от изнесените данни.

Британската икономика изненадващо отчете понижение през третото тримесечие и някои икономисти изразиха мнение, че това може да окаже влияние за забавяне на възстановяването на жилищния пазар.

Последните доклади сочат, че цените на имотите се възстановяват след отчетения спад с повече от 20% спрямо пиковите стойности през 2007 г.

Цените на жилищата могат да продължат да се понижават и през следващата година, оставяйки повече от 3 млн. души собственици на жилищата, чиято цена ще бъде по-малка в сравнение с отпуснатия ипотечен кредит при покупката им, посочва Дайвид Бланчфлаур, бивш икономист в централната банка.

Месечният обем на одобрените ипотечни кредит все още е едва половината от нивата през септември 2007 г. или преди началото на кредитната криза, казва още Бланчфлаур.