Caelum Developments - компания, контролирана от ирландски бизнесмени, ще инвестира около 600 млн. евро в построяването на търговски център и два жилищни блока в областта Титан. Това е първата инвестиция на компанията в Румъния.

“Решихме да инвестираме в страната, след като видяхме развитието, което постигна Полша след приемането й в ЕС. Ние присъстваме на пазара там от 2003 г. и сега смятаме, че Румъния ще поеме по същия път. Работим по проекта в Титан от девет месеца и ще имаме всички необходими документи, за да започнем строителство в началото на следващата година,” каза пред Ziarul Financiar Дейвид Шаркли, главен акционер в компанията.

Parklake Plaza ще бъде най-големият търговски център в Букурещ. На територия от 110 000 кв. м отдаваема площ ще има 600 магазина. Инвестицията в комплекса се изчислява на около 500 млн. евро. Досега са инвестирани 77 млн. евро.

В мола ще се помещават хипермаркет Реал, които ще наемат 12 700 кв. метра, както и Cinema City (4 000 кв. метра).

Caelum ще инвестират 100 млн. евро в изграждането на жилищен блок на 20 етажа, наречен Parklake Towers. В него ще има 500 апартамента, а общата му площ се равнява на 60 000 кв. метра. Целият проект следва да бъде завършен през 2010 г.

Инвестициите на Caelum обикновено се насочени към Полша, където компанията има 36 имота, чиято пазарна оценка надхвърля 1.7 млрд. евро.

“Кризата в САЩ не е засегнала Полша по никакъв начин, заплатите са високи, безработицата е ниска, увереността на бизнесмените нараства,” казват от компанията . “Единственото ни притеснение е евентуалното покачване на лихвите по заемите. В следващите пет години възнамеряваме да увеличим имотното си портфолио от 2 на 10 млрд. евро.”

Caelum развива дейност на пазара на недвижими имоти в Германия, Румъния и Полша, където току що отвори нов търговски център (с отдаваема площ 18 000 кв. метра) в гр. Горзов.

От компанията заявиха, че възнамеряват да развият два проекта, подобни на този в Горзов в Румъния, като парцелите ще бъдат закупени до месец.