Исковете за прекратяване на ипотеки във Великобритания - до рекордните нива от 90-те

979
Исковете за прекратяване на ипотеки във Великобритания -  до рекордните нива от 90-те

Исковете за прекратяването на просрочени ипотеки и отнемането на жилища на закъснелите длъжници във Великобритания от страна на компании, отпускащи ипотечни кредити, са нараснали с 16%, в сравнение с година по-рано през първото тримесечие, предава Bloomberg. Това е най-голямото увеличение от началото на 90-те години на миналия век, принуждавайки правителството на страната да се ангажира с по-голяма подкрепа към хората, които изпитват проблеми с покриването на дълговете си.

Броят на исковете за прекратяването на просрочени ипотеки и отнемането на жилища се е увеличил до 38 688 през първото тримесечие, според Министерството на правосъдието на страната. Заповедите за отнемане на жилищно имущество на просрочили длъжници, издадени от съдилищата през първите три месеца на годината, са нараснали със 17% до 27 530, в сравнение с година по-рано. От правителството съобщиха, че ще предоставят безплатни правни консултации на собствениците на домове, които имат неизплатени задължения и че ще разширят обучението за кредитни консултанти.

Банките, водени от HBOS и Alliance & Leicester, изтеглиха най-добрите си ипотечни оферти и вдигнаха цената на кредитите, след като собствените им разходи се увеличиха. Исковете за отнемане на жилищни имоти вследствие на просрочени ипотеки са нараснали най-много в райони, където Лейбъристката партия на министър-председателя Гордън Браун има най-силна подкрепа.

Централната банка на Великобритания търси начини да предотврати повторение на последния срив на имотния пазар, при който спадът на цените продължи пет години - до 1995 г. И докато банката намали основната лихва три пъти от декември досега, за да избегне рецесия, банките все още изпитват трудности да се справят със срива на щатския ипотечен пазар, който вдигна цената на кредитирането по целия свят.

Исковете за прекратяване на просрочени ипотеки и отнемането на жилища са особено притеснителни за управляващата Лейбъристка партия, тъй като исковете в районите, където правителството се радва на най-силна подкрепа, са нараснали повече от средното ниво за страната.

В някои части на Централна Англия броят на исковете е нараснал със 167% през първото тримесечие. Най-голямото увеличение в Северна Англия възлиза на 79% и е регистрирано в Oлтринкам, близо до Манчестър. Нарастването в Саутпорт до Ливърпул е 61%, докато в Родъръм до Шефилд то е 64%.

Изнесените данни показват броя на исковете, подадени в съдилищата, но не отразяват реалния брой на отнетите имоти, който често е по-малък. Много от исковете не влизат в сила, защото банката и длъжникът често достигат до алтернативно решение.

Цените на жилищата във Великобритания са паднали на годишна база през април за първи път от 1996 г. насам, обяви HBOS Plc - най-големият ипотечен кредитор в страната.

Правителството вече се ангажира да осигури 560 млн. паунда (1.1 млрд. долара) за кредитни услуги като национална телефонна линия, средства за предотвратяването за загубите на жилища и финансова помощ на домакинства с малки приходи, коИто не могат да плащат ипотечните си заеми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg