Испания ревизира прогнозите си за икономическия растеж през 2008 г., съобщава в. "Фигаро". Министърът на финансите Педро Солбес съобщи, че икономическото развитие няма да надвиши 1.6% през тази година, след като по-рано прогнозите бяха за 2.3% и 1% през следващата (при предварителна прогнози за 2.3%).

Нивото на безработица през следващата година ще скочи до 12.5%, след като едва година по-рано страната отпразнува най-ниското ниво на безработица от 30 години.

Испанците на терасите в кафенетата, плажовете и офисите коментират новините с една дума- "криза". Проучване на Центъра за социологически изследвания CIS показва, че влошаването на икономическата ситуация е основна тревога на 58.3% от гражданите на страната, надминавайки притесненията от нелегалната имиграция и терористичната дейност на ЕТА.

Националният статистически институт потвърди и влошаването на ситуацията на пазара на труда, след като нивото на безработица достигна 10.44% за второто тримесечие ( най-високо ниво за последните 4 години).

"През последната година три са факторите, които влияят негативно на испанската икономика: международната финансова криза, повишаването на цената на петрола и това на храните и суровините", каза министърът на икономиката.

Към това трябва да се прибави и изключителното значение на строителния сектор за испанската икономиката. През 2007 г. той заемаше 18% от икономическата активност. Затова и кризата в него има изключително тежки последици върху трудовата заетост в страната.

При това кризата няма да бъде преодоляна скоро. Нивото на незаети жилища в страната ще достигне 800 хил. до края на годината, след като през 2007 г. бяха 650 хиляди. Браншовиците са в паника, особено след като Martinsa Fadesa обяви, че ще започне доброволна процедура за оздравяване.

За да подпомогне сектора правителството обяви помощ от 300 млн. евро, предназначени за откупуване на терени от строителни фирми, изпаднали в затруднение, с цел отдаването им на социално слаби. С което всъщност се опита и да повиши популярността си.