Кризата в сектора на недвижимите имоти, започнала през миналата година, успя да докара много компании в сектора до фалити, а някои регистрираха рекордни в историята си финансови загуби.

Една от компании за недвижими имоти, която е претърпяла може би най-големите финансови загуби изобщо, е испанската Colonial, съобщава АР.

Според данните,от началото на тази година компанията е загубила 2.38 млрд. евро.

От Colonia заявиха, че заради тежкото положение е бил разработен специален план за разсрочване на задълженията, които в общ размер достигат 9 млрд. евро.

Засега от ръководството не уточняват дали, за да бъдат погасени, ще започне процедура по продажба на акции във френската Societe Fonciere Lyonnaise, чиято стойност е около 4 млрд. евро.

Повечето от големите компании в сектора в Испания бяха много тежко засегнати от кризата и най-вече повишението на лихвения процент в последните месеци, коментират анализатори.

Страната, като цяло, беше една от най-пострадалите от глобалната кредитна криза. След присъединяването й към ЕС ниските лихви по заемите в първите години дадоха възможност на много испанци да закупят имот и години наред секторът беше в истински разцвет.

След кризата и увеличените лихвени проценти обаче нещата коренно се промениха. Голяма част от имотите, които се намираха в южните част на страната и се продаваха много добре, започнаха да не се търсят.

Това доведе много от собствениците и строителни компании, инвестирали в районите в имоти с цел продажба, да фалират, което нанесе и много тежък удар на икономиката на страната, казват специалисти.