Испанските индекси отбелязаха понижение в резултат на силното понижение на строителните компании и тези инвестиращи в недвижима собственост, след опасения за забавяне на пазара.

Акциите на строителния предприемач Astroc Mediterraneo SA с активен бизнес в региона на Валенсия отбелязаха днес спад от 25%, след като вчера акциите на компанията загубиха 37% от стойността си.

Спада в акциите на строителната компания стана реалност след опасения за загуба на проекти от компанията в резултат на новото стриктно регулиране на строителния бизнес в страната влязло в сила през изминалата година.

Акциите на компанията отбелязаха ръст от близо 578% от първичното си публично предлагане на 23 май миналата година.

Анализатори коментират, че спада в акциите на компанията е пресилен и резултат от слабата им ликвидност.

Инвеститорите са градили портфейл в продължение на дълго време, като желанието им да излязат от позицията и липсата на купувачи са и основната причина за силния им спад, коментират специалистите.

Спада в книжата им може да се свързва още и с плановете на компанията да наберат капитал в размер на 2 млрд. евро за финансиране на проекти в Бразилия, Мексико и САЩ.

На пазара съществуват спекулации, че новите акции ще бъдат пласирани на текущите нива на търговия на фондовите пазари.

Силното понижение на компанията повлече и останалите компании в сектора, както и книжата на банките. В крайна сметка резултатът се изразява в спад на испанския IBEX 35 от 302.5 пункта, или 2% до ниво от 14 684.6 пункта.

Акциите на втората най-голяма испанска строителна компания - Grupo Inmocaral SAсъщо регистрираха значително понижение днес, като загубиха 18% от стойността си.