Финансовата криза обърна картата на пазара на труда в Европейския съюз. Испански строители вече изграждат обекти във Варна. Липсата на работа на Иберийския полуостров принуди чужденците да потърсят препитание в нашата страна.

Само през последния месец безработицата в Испания е нараснала с 4% и в момента е 16 на сто. Българите, които от години печелят пари там, вече масово се завръщат, за да търсят прехрана у нас.

Няколко испанци вече се трудят усърдно на един от строителните обекти във Варна. Идеята на управителя на фирмата, която ги е наела, му хрумнала на шега. Негов служител, който до миналата година работил в Испания, предложил да попита свои безработни приятели дали са готови да дойдат на строежите във Варна. Те приели.

Красимир Савов, управител на строителна фирма, допълва картината: „В момента са шест човека. В края на месеца идват още 16. Ако върви работата, смятам да се увеличи още броят им. Заплатата е малко по-висока, но като качеството и бързина на работата е малко по-добре. Така че си избиват разходите, както се казва."

24-годишният Давид Пиноса казва, че дошъл да работи по строежите във Варна, защото офертата била много добра. Признава, че до скоро в Испания заплащането е било по-високо отколкото у нас, но в момента не е така.

Испанците твърдят, че голямата безработица през последните месеци ги е принудила да потърсят други начини на работа в други държави.

Около 488 000 кв. м жилища се строят в момента във Варна. Още 960 000 квадрата е площта на проектираните сгради до този момент. Броят на издадените строителни разрешения в първите месеци на годината във Варна ще стане ясен в края на седмицата. С данните разполагат трима души в общината. Днес обаче се оказа, че единият от тях е в чужбина, а другите двама не бяха открити за коментар.

Източник: Нова телевизия