Истанбул ще бъде домакин на първото международно изложение на имоти и архитектура следващия месец, съобщава PropertyWire.

Събитие от подобен ранг веднага поставя градът, и съответно държавата, на международна карта на най-важните събития в сектора, провеждащи се през годината. Изложението включва посещения на някои от водещите архитекти в света като Нигел Данци от базираната в Лондон Foster & Partners.

За първи път в историята на изложението ще има толкова много организации, които ще се представят в Истанбул.

Една от най-съществените части от него ще бъде церемонията по връчването на наградите ArkiPARC, която ще се състои последната вечер. Призовете ще бъдат връчени в три категории – недвижими имоти, архитектура и строителство.

Номинациите са за проекти в строителството на жилищни сгради, офиси, хотели, търговски центрове, както и алтернативни инвестиционни общи проекти, чието изграждане е завършило в Турция през последните 5 години.

В архитектурата има и още две важни награди. Едната от тях е на доволни купувачи сред публиката и в частния сектор за тези, които са подпомагали развитието на качествената архитектура в последните няколко години.

Има и специална награда за млад архитект на възраст под 40 години, който се е откроил с проектите си на някое от провеждащите се други изложения през съответната година.

Изложението ArkiPARC 2008 се организира от Arkitera Architecture и ще се проведе в Истанбул в периода между 12 и 17 октомври.