Цените на къщите и апартаментите скочиха с 34% в София, където, въпреки всичко, те са по-ниски от средните в региона, пише в новия си брой италианският седмичник Economy.
Според изданието средната цена на кв. м е 900-3000 евро.

Като доста интересни списанието определя покупките на недвижима собственост в Банско, кандидат за Зимната олимпиада през 2014 г.

Разходите за сметка на купувача варират от 23.45 до 25.1% (комисионни за агенциите, нотариус, ДДС, общинска такса). Купуването и препродажбата струват 24.7-26.6% от стойността, твърди изданието. То припомня, че лицата, които не са резиденти в страната, все още не могат да купуват терени земя.

Economy пише, че през 2007 г. рентабилността от италианското недвижимо имущество е станала 3%, докато през 2005 г. е била 6%. Според списанието спасението за средните инвеститори в тухла е да отидат в чужбина.

През първото шестмесечие на годината броят недвижимо имущество, купен в чужбина от италианците, се е увеличил с 16.7%, в сравнение с миналата година. Взимайки средна цена от 195 хиляди евро на покупка, списанието изчислява общите инвестиции на италианците в тази сфера на 6 милиарда евро.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА