Проектът за Бизнес парк Пловдив ще бъде изработен от арх. Иво Пантелеев. Инвеститорът Прайм Пропърти БГ АДСИЦ (

) го избра с конкурс, на който се явиха общо 5 кандидати.

Инвестицията в Бизнес парк Пловдив е 64 млн. евро, а очакваната възвращаемост е около 30 %. Основна цел на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ е с този проект да диверсифицира портфейла си и това да донесе по-висока печалба за неговите инвеститори.

Архитектът на третия бизнес парк у нас – Иво Пантелеев, има опит в изграждането на големи офис сгради и бизнес центрове, сред които бизнес център в Младост 1, бизнес център на бул. „Цар Освободител“, офисна сграда на ул. „Московска“. Иво Пантелеев е работил върху проекта на новото Американско посолство в София и за изграждането на най-високата сграда в столицата - Europe Tower Sofia.

Той е партнирал на редица известни международни архитектурни компании в САЩ, Австрия, Германия, Италия и е печелил награди в над 20 национални и международни конкурса - “Архитектурата в новото хилядолетие”,Сграда на годината”, „Фасада на годината” и др.

При проектирането на Бизнес парк Пловдив ще бъдат спазени съвременните изисквания за енергоефективна архитектура и за баланс между застроена и зелена площ. Бизнес паркът ще включва модерни 4-5 етажни сгради с офиси и търговски площи, подземни паркинги, ресторанти, супермаркети. Земята, върху която ще бъде изграден, е с площ 48 682 кв. м. Разгънатата застроена площ е 110 000 кв. м. Предвижда се проектът да бъде готов през октомври 2008 г., а окончателното завършване и въвеждане в експлоатация да бъде през 2011 г.

Прайм Пропърти БГ инвестира в строителство и продажба на жилищни имоти, строителство и отдаване под наем на търговски площи и офиси и строителство и продажба на ваканционни имоти в София и страната. Дружеството има 8 проекта на обща стойност около 180 млн. евро.

Стратегически инвеститори в Прайм пропърти БГ са IMMOEAST Immobilien Anlagen AG, филиал на IMMOFINANZ Immobilien Anlagen AG, пенсионно осигурителна компания Доверие, Булстрад АД и американски пенсионни фондове, сред които IBM Personal Pension Plan Trust, The Public Education Retirement Union, Honda US Companies Master Retirement Group, Prudential Retirement Insurance.

Реализираната печалба от преоценки на компанията за 2007 г. е 11 млн. лв. Плановете за развитие на дружеството са за ново повишение на капитала в края на тази или началото на следващата година, както и за разпределяне на дивиденти на акционерите през следващата година.