Най-високият небостъргач в Европа ще бъде изграден в отдалечен спа курорт високо в швейцарските Алпи.

Със своята височина от 381 м новото чудо на архитектурата ще надмине досегашния първенец на Стария континент – лондонския Shard, който е висок едва 310 м.

Сградата ще бъде изградена в покрайнините на Валс – малко курортно градче, обитавано от 1000 души, сгушено в Алпите на 1000 метра надморска височина.

Небостъргачът няма да бъде седалище на някоя особено потайна швейцарска банка. Той ще се превърне в луксозен хотел, привличащ богати гости от Близкия изток и Азия.

Извънредно високата кула ще предлага около 100 апартамента, като най-евтиният от тях ще струва около 1000 швейцарски франка (675 евро) на вечер, а най-скъпият - 25 000 швейцарски франка (16 000 евро) за една нощувка.

Проектът, който се очаква да струва около 200 млн. швейцарски франка (135 млн. евро), ще бъде официално представен през следващата седмица в Цюрих.

Вижте още: Произведено в Китай: да построиш небостъргач за 19 дни

Според швейцарските медии, строителите ще работят по архитектурния проект на американския архитект Том Мейн. Основните на небостъргача ще са доста малки - 31 на 16 м, и ще бъдат поставени на огромна дълбочина.

Проектът е плод на въображението на Ремо Щофел, собственик на спа центъра във Валс, и на Пиус Труфел – местен предприемач, който инвестира в минната индустрия.

Проектът вече получи остри остри критики в Швейцария. Според известен професор по архитектура, "идеята за небостъргачи в Алпите е абсурд". Според други, малко вероятно е този проект да стане реалност.

Преди да бъде стартиран, той трябва да получи разрешение за строеж. Това няма да се случи обаче, докато идеята не бъде гласувана на местен референдум.