Цените на имотите са паднали до нивата от 2005-2006 г. През последните няколко месеца пазарът се раздвижва. Въпреки това имотите продължават да поевтиняват - с 5% само за първите три месеца на годината.

Така от началото на кризата плащаме за жилище средно с 40% по-малко. Изпуска ли още въздух изкуствено надутият балон на имотния пазар?

Сред типичните примери за новия вид купувач, който изплува на имотния пазар след кризата, е младо семейство до 30 години, което и без това плаща наем. Профилът на новия ипотечен кредит също вече е различен.

Направени са нов вид кредити, специфични за кризата - с ниска фиксирана лихва за една или две години. За този период се смята, че страната ни ще е излязла от кризата. Друг вид приспособен кредит е предлагане на преференциални условия за първи дом на младите семейства. В последната една година лихвите на ипотечните кредити са паднали с 1.5%.

"Моите очаквания са, че лихвените нива ще се запазят в тези рамки до края на годината, ще има леко понижение с половин процент. Но все пак всички участници на пазара са предпазливи и ще продължават да са предпазливи през следващите месеци", прогнозира директорът на Кредит център Тихомир Тошев.

Агенциите за недвижими имоти също съветват купувачите да анализират внимателно офертите. В момента за изгодно предложение се смята двустаен апартамент в София за 40 000 евро или гарсониера за 25 000.

„Търсенето движи сделката. При условие, че има засилен интерес, цените, в сравнение с предишните две-три години, са паднали на нивата от 2005- 2006 г., то определено моментът да направиш изгодна сделка е точният", съветва директорът на агенция за недвижими имоти Цветелина Тасева.

Агенциите признават, че цените на имотите все още са завишени и има възможност да продължават да падат.

Източник: btv