Израел - най-добре представящият се жилищен пазар в света през тази година, може да загуби престижното си място след като стана първата страна решила да повиши лихвените проценти от началото на световната икономическа рецесия.

Въпреки че се намира в един от най-размирните региони в света, страната като че ли остана встрани от глобалната икономическа криза заради големия недостиг на подходяща земя за развитие на каквито и да е строителни обекти, както и заради високите такси за инвеститори в сектора.

Цените са се покачили с 12.5% през второто тримесечие, спрямо същия период на миналата година. Това е близо два пъти повече спрямо отчетеното покачване в Швейцария, която е вторият най-добре представящ се пазар, става ясно от данни на консултантската компания Knight Frank.

Страховете относно ценовия балон в имотния сектор карат Bank of Israel да повиши лихвите в опит за противодействие на растящата инфлация. През август лихвеният процент беше увеличен на 0.75%.

Пазарът обаче, е доста обезпокоен от нарастващите разходи за отпускане на кредити, които най-вероятно ще понижат броя на ипотечните кредити и ще доведе до спад в цените на имотите в средата на следващата година.

Според прогнозите на някои икономисти лихвените проценти могат да се покачат до 2.5%.