Инвестиционният пазар на търговски и офис площи е доминиран от израелски и гръцки кешови инвеститори, става ясно от проучване на Forton International.

Търсенето е насочено към изградени обекти с добри наематели, които имат добър бизнес и са подписали дългосрочен договор за наем на пазарни наемни нива. Дисбалансът по отношение на наемите стимулира наемателите да търсят нова локация, където да постигнат финансова оптимизация.

Липсата на наематели намалява стойността на недвижимите имоти. Поради тази причина, запазването на добрите наематели е от ключово значение за собствениците, като преценката как да се постигне това е индивидуална.

Търсената от инвеститорите доходност варира в рамките на 10% до 15%, в зависимост от имота.

Въпреки че през тримесечието се наблюдава известно сближаване между очакванията на инвеститорите и собствениците на имоти, все още има застой на инвестиционния пазар.

Определен интерес проявяват и българските инвеститори, които търсят да се възползват от намалената стойност на имотите, като са склонни да поемат и по-големи рискове по отношение покупка на недовършени имоти или бъдещи проекти.