Човечеството отдавна е постигнало съгласие по въпроса, че, ако има космически кораби, те ще са непременно кръгли и ще приличат на чиния. Тази форма вдъхновява и архитектите, които създават офиси, футуристични културни центрове, зали и дори къщи, които изглеждат така, сякаш всеки момент от тях ще бликне светлина и те ще поемат към друга планета, впрочем някои от тях дори успяват да се поместят:

Къща „Мини НЛО“

Компанията dmVa Architecten е създала редица футуристични проекти, включително и Blob, който изглежда като огромно праисторическо яйце или космически кораб. Вътре има кухненски бокс, баня и легло, а вратата в предната част на кораба се превръща в тента, под която можете да се скриете от слънцето. С размерите на голямо ремарке, тази НЛО къща може лесно да се качи на колела и да потеглите с нея накъдето желаете.

Изложбеният павилион Chanel Mobile Art Pavilion

Създаден от Заха Хадид за модната къща Chanel, този изложбен павилион обиколи света от Токио до Ню Йорк, преди да спре пред Арабския институт в Париж. Фасадата е изработена от влакна от подобрена пластмаса, 74 тон стомана и над 1750 стоманени връзки алуминиеви профили. Изкуствената светлина, която се пречупва през овалните стени на сградата, прави така че изложените вътре арт инсталации да заживеят истински нов живот.

Вижте още: Седем сгради от бъдещето

Залата Parco Della Musica

Сградата на културния център Parco Della Musica в Рим е по проект на италианския архитект Ренцо Пяно. Трите концерни зали в комплекса са разположени така, че да се постигне добра звукоизолация помежду им. По време на строителството обаче отдолу са открити останки от римска къща. Затова дизайнерът променя малко концепцията си и разполага трите кацнали летящи чинии около римски амфитеатър. Днес към културния център има музей с открити при разкопките артефакти.

Dalian International Conference Center в Далян, Китай

Международният търговски център Dalian International Conference Center в китайския град Делян е проектиран от австралийската компания Coop Himmelb. Строителството на комплекса от бетон и стомана с ребриста фасада в пристанището на града започна през 2003 г. и завърши едва през март тази година, с петгодишно забавяне. Резултатът обаче е модерна сграда с концертна зала с 1 600 места и конферентна зала за 2 500 делегати, галерии, както и офиси с капацитет за 300-600 служители.

Les Thermes в Люксембург

Почивната база Les Thermes в Люксембург е създадена от консорциум на компанията Witry & Witry, JimClemes Architectes и Hermann & Valentiny et Associés. Общата идея на комплекса е да създаде усещане за прозрачност, оставяйки открита значителна част от помещенията на високите етажи. В комплекса се се помещават уелнес и фитнес център, басейн с дължина 25 м, детски басейн, външен басейн, джакузи, 80-метрова водна пързалка,6 сауни и 2 парни бани.

НЛО хотел в Швеция

Наскоро този хотел получи премията Swedish Grand Tourism. Интериорът напомня космоса и земната орбита и гостите могат да се почувстват като извънземни, случайно лацнали насред гората.

Вижте още: Мезонет, обзаведен като космически кораб

Бузлуджа

Не можем да пропуснем и българският проект Бузлуджа на архитекта Георги Стоилов. Колосалната чиния от бетон се извисява на височина от 1441 метра над морското равнище, на един от най-негостоприемните върхове на Стара планина. Създадена да бъде запазена марка на БКП пред останалите комунистически страни, днес чинията е почти изоставена въпреки няколкото проекта какво може да бъде направено с нея. Една от екзотичните идеи включваше отваряне на казино.

Expo MRT Station, Сингапур

Този проект на сър Нюман Фостър бе завършен през 2001 г. и представлява сграда във формата на Y от стомана, стъкло и титан. Проектът, изграден между летището на Сингапур и Singapore Expo, освен усещане за пространство, има и практична цел – да пренасочва част от трафика на хора. Широкото пространство на чинията улеснява плавния поток на хора, дори по време на големи събития.