Завишено търсене на луксозни офиси в София и страната отчитат брокерите на недвижими имоти. В края на 2016 г. те отбелазват нови тенденции - апартаментите в по-малките градове вече имат софийски цени, чужди инвеститори търсят парцели в промишлените зони, а магистрала Струма вече покачва цените на парцелите по трасето. За жалост, докато пазарът в Южна България започва отново да се раздвижда, в Северозапада - умира.

Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания.

В момента има доста сектори, в които бизнесът е в подем има наистина усилено търсене на офис площи - най-вече в София, коментира пред "Стандарт" Илиана Василева, зам.-председател на "Сдружение Брокери на имоти". "В последно време имахме търсения от рекламни агенции и фирми, които се занимават с производство на рекламни материали, щандове и всякакви подобни неща, които са за облицоване и правене на щандове", обясни тя. Търсенето е в посока на луксозни офис площи. Тоест интересът не е към старите занемарени халета, които се дават под наем години наред. Клиентите вече имат високи изисквания към офис площите, заяви Василева. "И там критериите се завишиха доста по отношение на търсенето", посочи тя.

Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип - те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече. "Локацията в посоката на аерогара или транспортни възли е с по-високи цени, отколкото тези, които са на места без добър транспорт.

Инфраструктурата е много важна за търговските и офис площите", коментира още Илиана Василева. Относително е да се говори за големината на площите, които най-често се търсят. "Може складовите площи да бъдат и на едно ниво, тоест да има 500-600 кв. м. разгърната площ само на едно ниво складова площ, така се предпочита. Складовите площи на няколко нива са по-неудобни, но, разбира се, всичко зависи от типа търсене", каза тя.

Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените. "Определено се усеща ръст в тази посока, но още няма конкретна статистика за повишаването на цените. По отношение на продажните на имоти ръстът е от порядъка на 10% на годишна база", посочи Василева.

Тенденцията за търсене на модерни офис помещения се наблюдава и в страната. Драстично са скочили наемите за офиси в Стара Загора, особено в централната градска част. Помещения по ларгото и около него трудно можели вече да се наемат за по-малко от 30 евро за кв. м.

РУСЕ

Търсят нови кооперации с гараж или паркинг

Интерес към новото строителство отчитат брокери на недвижими имоти в Русе. Растат офертите за наематели на офиси в представителни бизнес сгради и центрове. Специалисти прогнозират пренасочване на инвестиции в недвижимо имущество. Клиентите, решили да закупят имоти ново строителство, могат да намерят оферти за разсрочено плащане, показва справка на пазара на имоти. Брокери коментират, че търсенето на нови жилища в големите градове е възобновено, като интересът е както от българи, така и от чужденци.

Атрактивни остават жилища в централните части на града. Това са апартаменти в нови монолитни сгради, в строеж или завършени през последните няколко години. Повечето клиенти предпочитат готови интериорни решения, налични паркоместа и други екстри, според изискванията и финансовите възможности на купувача, съобщава още в. Стандарт.

СЛИВЕН

Ръст в сделките на зелено

Цените на жилища в Сливен спряха да падат и през последната година отбелязаха лек ръст. Това се отнася преди всичко за качествените жилища, които увеличиха стойността си с около 8-10%. Това обяви пред „Стандарт" бизнесменът Коста Фотев, който е собственик на агенция за недвижими имоти. Вече има сделки и на зелено, каквито липсваха през последните 6-7 години, каза бизнесменът. В централната част на Сливен в момента квадратният метър жилищна площ се търгува на цени между 430 и 480 евро. В крайните квартали цената е между 300 и 380 евро. Любопитно е, че цените на гарсониерите почти доближават цената на двустайно жилище.

ВИДИН

Всички предлагат, никой не купува

Мезонет в Севезапада не може да се продаде и за 50 000 лева

Икономическият упадък на Северозапада си личи особено ясно по пазара на недвижими имоти. Гарсониерата, която в Стара Зогара върви за над 30 000 евро, във видин не може да намери купувач за 17 000 лева.

Видинчани масово продават имотите си, но купувачи няма. Това каза за „Стандарт" собственикът на най-популярната агенция в града „Видински имоти" Любо Йонов. На ден приемаме по 5-6 оферти за продажба, но сделките са малко. Продават се предимно малки панелни жилища – гарсонери и двустайни. Купуват ги млади семейства, които се отделят от родителите си и тези, кито имат работа в града и засега остават в него. Продават собственици, които напускат Видин в търсене на препитание в по-големите градове или в чужбина. Чужденците, които са купили имоти в областта преди години, сега ги продават. Те искат цената, на която са ги придобили. Отминало е времето, когато видинските гастарбайтери са се връщали в града, за да си купят жилище. Заради кризата в западните страни, те остават без средства за имоти в България.

Заради търсенето на гарсониери през последните години цената на маломерните жилища е скочила с 3 – 4 000 лв. Събира купувачът малко пари, взема банков кредит и се снабдява с жилище. В момента една гарсониера може да се купи за 17 до 19 000 лв. Двустайните се продават от 25 до 34 000 лв. Банките, които също продават жилища заради невърнати кредити, подбиват цените на апартаментите, твърди брокерът. Във Видин се продават само стари жилища, ново строителство няма. В момента се изгражда само един жилищен блок.

В района няма икономика, която да генерира доходи и по тази причина пазарът на имоти замира, твърди още Любо Йонов, който е член на националния съвет на сдружението за недвижими имоти. Не се оправдаха очакванията, че построяването на моста между Видин и Калафат ще доведе инвеститори. Сега големият трафик – по 1300 тира на ден, само доразрушава инфраструктурата. Все още очакваме интерес към земите около моста, както и към тези по международния път Е-79. Когато той се появи, тогава и пазарът на имоти ще се раздвижи.

И за да докаже колко ниска е цената на жилищата, Йонов цитира оферта за жилище от 130 кв. м., вероятно мезонет, което се предлага за 53 000 лв. Във Видин жилище на такава цена не може да бъде продадено, заключава брокерът.

Софийски цени за апартаменти в страната

Жилище в Благоевград върви по 1000 евро за кв. м., гарсониера в Стара Загора - над 30 000 евро

Софийски цени вече имат жилищата и по-малките но икономически стабилни градове в страната - Благоеград, Стара Загора, Русе, Сливен. В тях брокерите установяват скок в цените на новото строителство.

Между 400 и 500 евро на квадратен метър се продават апартаменти в кварталите на Благоевград. Въпреки по-високата цена най-търсени са жилищата в центъра на града. Квадратният метър върви около 1000 евро - колкото е в столицата.

Предимството на жилищата в центъра на Благоевград е добрата локация, тъй като апартаментите са близо до детски градини, административни сгради, магазини, увеселителни заведения. „Когато собствениците решат, че този имот не им трябва, могат да го отдадат под наем и да получават доста добри средства от това", споделят брокери.

Бум в продажбите на малки жилища отчетат брокерите в Стара Загора. Едностойните апартаменти и гарсониерите вече вървят по над 30 хил. евро. Агенциите за недвижими имоти обясняват тенденцията с естествения стремеж на хората, спестили някой лев, да ги вложат в собственост, която с времето ще увеличава стойността си, вместо в банките.

„Повече от 10 години съм в бранша с недвижими имоти, толкова продажби на жилища като този ноември не си спомням", похвали се брокерка от града на липите. Повечето сделки, които е сключила тя са били именно за малки жилища. Това показва и официалната статистика за 2016 г. Според брокерите имотите на старозагорския пазар са поскъпнали с 10-15% или със 100-150 евро на кв. м., информира в. Стандарт.

Скачат парцелите по магистрала "Струма"

Магистрала "Струма" вдига цените на недвижимите имоти. В момента най-търсени са парцелите и собствеността в населените места около пътя, който предстои да се доизгради. Нови собственици се надяват след време, ако решат да продадат придобитите имоти, да го направят на по-висока цена и да спечелят от това, разкриха брокери.

През последните няколко месеца се е увеличило търсенето на недвижими имоти в Благоевградска област. Все повече са чужденците, които искат да закупят недвижимо имущество в региона. Най-голям интерес проявяват руснаците, гърците и сърбите, които искат да преместят и бизнеса си в България. Все повече хора купуват и къщи в близките села около Благоевград.

Старите домове се обезценяват

Най-трудно се продават в момента старите апартаменти в София и големите градове, които са с амортизирана канализация, нямат изолация и се нуждаят от основен ремонт. Старите панелки, особено в столицата, също нямат пазар. Клиентите търсят функционалност, затова апартаменти с лошо разпределение на стаите губят цената си.

Въпреки това, в икономически по-бедните региони в страната, все още сделките със стари апартаменти са повече. Пример е Кърджали - там се търси предимно старо строителство, тъй като е доста по-евтино. В центъра на областния град цената на кв. м е от 350- 600 евро, а в най- големия кв. Възрожденци от 300 до 350 евро.

КЪРДЖАЛИ

Търсят терени в промишлени зони

Засилено търсене на терени за строеж в района на Кърджали отчитат брокерите. Интересът е главно към промишлена зона - Юг по пътя за ГКПП „Маказа" до холдинг „Теклас" или в промишлена зона „Изток". "Ако парцелите са в регулация квадратен метър върви по 20-25 евро, ако не - между 10 и 15 евро", обяснява брокер, който вече е реализирал две сделки. По думите му търсенето е най–вече от турски инвеститори. Най-вероятно терените са им необходими за изграждане на промишлени складове или халета за определено производство.

Много слабо е търсенето на бизнес-офиси. „За цяла година имаме едва 1-2 запитвания. Продажната цената на бизнес - офис в централната част на Кърджали започва от 700 и стига до 1000 евро на квадрат", коментират запознати. Вече втора–трета година в Бизнес център „Орфей" има доста празни помещения, определени за тази цел. Има офиси, които стоят празни даже и при намалена от първоначалната цена.