Имотите в България са поскъпнали с 2.1% през изминалата година, сочат данни от индекса Global House Price, изготвян от консултантската компания Knight Frank.

Това е малко по-ниско от средното повишение на разглежданите 55 държави по света от 3%. През 2014 г. средният ръст в световен мащаб е 2.3 на сто.

Най-голямо повишение в цените на имотите се отчита в Турция, където цената е скочила с 18.4 на сто спрямо края на 2014 г. Страната е разглеждана като спасителен остров за инвеститорите от Близкия изток, въпреки мигранската криза и атентатите през последната година, отчитат от Knight Frank.

Още три държави по света бележат повишение на цените с повече от 10%. Това са Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

С по над 9 на сто ръст се отчитат в Люксембург и Исландия, а имотите в Естония добавиха 8 на сто за последните 12 месеца.

Колумбия, Хонконг и Мексико допълват топ 10, а повишение от над 5% се отчита в общо 19 от разглежданите държави.

Жилищата в Унгария поскъпнаха с 4.3 на сто през 2015 г., а в Румъния – с 3.6 на сто.

Най-голям спад се отчита в Украйна, където имотите поевтиняха с 12 на сто, докато в Гърция те са с 5.4 на сто по-евтини спрямо края на 2014 г.

Спадът в Тайван е от 4.1 на сто, а в Кипър и Сингапур понижението е от 3.8 и 3.6 на сто. Спад в цените има още в Италия, Полша, Мароко, Япония, Русия, Финландия и Франция.

В края на март от НСИ се очаква да обявят данните за цените на жилищата в страната в края на четвъртото тримесечие на 2015 г.

У нас очакванията са за ръст от около 5 и повече процента за настоящата 2016 г., докато в световен мащаб от консултантската компания отбелязват, че цените ще растат с по-бавен темп спрямо 2015 г.

Пазарите, които са най-достъпни за покупка на имот, са Южна Корея, Япония, Германия, САЩ и Ирландия.