Къде живеят политиците (част 2)

4095
Къде живеят политиците (част 2)

Човек прилича на дома си, казват немците и ние продължаваме да следим къде живеят първите държавни лица, какви са техните вкусове и разходите, които данъкоплатците отделят за тяхната издръжка:

Колко резиденции има президентът на Русия?

За да се избегнат недоразуменията, наскоро управляващият кабинета на руския президент Владимир Кожин уточни, че президентските резиденции в Русия са четири. На практика на разположение на президента Медведев са седем комплекса, сред тях ловно стопанство и хотелски комплекс, който в момента се продава.

 

Някога Йосиф Сталин, после Борис Елцин, а сега Дмитрий Медведев и Владимир Путин официално живеят в Барвиха край Москва. Официалната резиденция на „Горки 9" е най-голямата от резиденциите на руския държавен глава, като в нея има работна и жилищна част, както и площадка за хеликоптери. Разбира се, да живееш близо до властта е скъпо, и цените на земята в района излетяха до небето. По време на пика си през 2005 г. сто квадратни метра земя в Барбиха струваше 200 000 долара.

 

Втората най-важна резиденция на Медведев е работният му кабинет в Кремъл, в Сенатския дворец, зает целия от президентската администрация. Разположен в центъра на сградата, работният кабинет на президента е учудващо малък, облицован с дъб,а по стените са наредени рафтове с ценни книги и справочници. Бюрото на президента е в средата на стаята, около него са разположени държавните знаци, а до прозореца има маса за посетители и съвещания. Има и втори, параден кабинет, обзаведен доста по-тържествено, както и впрочем- всички останали стаи в сградата.

Най-голямата президентска резиденция в Европа

Най-голямата резиденция, в която се помещава президент и неговата администрация, е Пражкият замък в Чехия, обитаван в момента от Вацлав Клаус. Според Рекордите на Гинес, където замъкът фигурира като най-големият стар замък в света, размерите на сградата са 570 м дължина и 130 м широчина.

 

Най-голямата президентска резиденция в света

Раштрапати-Бхаван - резиденцията на президента на Индия, остава и досега най-голямата в света, макар да е строена в началото на миналия век. Създадена в духа на римския Партенон, за сградата отишли над 700 млн. тухли и 85 хил. куб. м камъни, а самата сграда е с размери 19 000 кв. м и разполага с 340 стаи.

 

Къде живее Дилма Русеф?

Президентският дворец на Бразилия Palácio da Alvorada е замислен да изглежда като спуснала се над земята птица. Днес планът на строежа по-често е сравняван със самолет- какво да се прави, модерни времена.

 

Най-старата резиденция

За тази титла претендират мнозина, но е прието да се смята, че Апостолическият дворец във Ватикана има право да претендира за първенец. Целият комплекс заема 5 хектара и всеки желаещ може да посети музеите към нея.

 

Къде живее Ху Дзинтао?

Комплексът Чжунанхай е официалната резиденция на ръководителя на Китай, разположена в центъра на Пекин до площада Тянанмън и Забранения град. Тя разполага прекрасен парк с две изкуствени езера , храмове и павилион, състои се от няколко дворци от 15 в. и сгради, строени за ЦК от 1949 г. нататък. Дори и да стигнете до Пекин, няма да можете да разгледате богатството на тази резиденция. Не само достъпът до нея е забранен, но дори и до съседните й улици.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...