„Моят дом – моята крепост“. Това е мотото, по което се водят българите. Може би именно поради чувството за сигурност, притежанието на собствен дом е от особено значение за иначе най-бедната нация в ЕС.

Ако у нас над 90% от хората живеят в собствен дом, то не така стоят нещата в чужбина, където често данните сочат 50-65% дял.

Жилищата, както и спестяванията ни в банките, са основна част от богатството на българите, което по последни данни възлиза на над 65 млрд. лв. Данни на Industry Watch сочат, че то се е утроило за последните 10 години.

Но да се върнем на жилищата. В случай че притежавате собствен имот, днес ще ви предложим няколко варианта, с помощта на които ще можете да си докарвате допълнителен доход от него. Вижте ги:

1. Отдаване на имот/стая под наем

Не, тук няма да стане въпрос за класическото отдаване на жилището ви под наем. Днес вече има доста по-иновативни вариант, доходът от които значително може да превиши постъпленията, които биха дошли от класическия наем.

В наши дни една от най-популярните платформи за отдаване под наем е Airbnb, позволяваща на пътуващите хора да търсят алтернативи на скъпите хотели. При положение че разполагате с имот в някой от големите градове на страната (София, Пловдив, Варна и Бургас) е добра идея да погледнете сайта им – airbnb.com.

Ще се изненадате колко (а и на какви цени) се отдават имотите под наем днес. Тарифите варират от 16 до 50 долара дневно, което означава, че само няколко нощувки месечно могат да ви докарат добър месечен доход.

2. Покупка на нов имот

В последните месеци на пазара се отчита ръст в цените на предлаганите имоти. Това, от една страна, се дължи на ниската строителна активност в последните години, поради която на пазара има малък брой готови жилища.

От друга страна – ниските лихви по депозити и кредити предизвика повишен интерес към имотите. Вложителите търсят по-висок доход за парите си, а хората без собствено жилище вече могат да закупят имот със заем, който често е на нивото на наема, или с 50-100 лв. повече месечно.

Е, при положение че разполагате със собствен имот, вие имате друга добра възможност. Срещу ипотека и добър и стабилен доход в момента, вие можете да си позволите и втори имот, който да отдавате под наем. При положение че сметките за наем и погасяване на заем ви излизат – то не му мислете.

Средно след около 16-20 години вторият имот също ще бъде ваш. Единственото условие – той да се отдава на добросъвестни наематели, които да плащат месечния си наем навреме, за да може да погасявате и вие дълга си към банката.

3. Покупко-продажба на имот

Много често на пазара се предлагат имоти на ниски цени, намиращи се в добри квартали, но нуждаещи се от основен ремонт. Сигурно сте се чудили как и защо тези имоти се купуват. Доста фирми у нас вече печелят от този бизнес – купуват евтин имот, ремонтират го и го продават с надценка от 20-30, че дори и 40%.

Не забравяйте – в момента на пазара има по-голямо търсене, отколкото предлагане, което е и основната причина за ръста в цените на имотите. Покупко-продажбата на имот може да бъде финансирана, както със собствени средства, така и със заемни.

Е, искате ли и вие да печелите пари от недвижими имоти?

Бонус: Търговските площи, разположени в най-елитните квартали и на по-оживените улици в столицата, в определени случаи носят по-висока доходност от жилищните имоти. Тъй че не изключвайте и тази възможност, като впоследствие отдадете помещението на желаещите да развиват собствен бизнес.