Когато един човек търси да закупи имот се съобразява с много фактори. Хората преглеждат обявите и главите им машинално селектират по-добрите въз основа на важните за тях параметри. Номер едно сред тези параметри е цената.

Цената е първото нещо, което привлича или отблъсква вниманието и от нея до голяма степен зависи това, дали купувачите ще продължат да четат обявата или не. Тя може да ги накара все пак да звъннат на телефона и да погледнат жилището, или да ги попари, и те така и да не се запознаят с имот, за който всъщност, е можело и да се съгласят да извадят още малко пари от джоба си.

Ако цената, която сте обявили е много висока ще отблъснете купувачите. Те дори няма да се опитат да преговарят с вас. Специалисти съветват да обявите цена, която да не е много висока, така че да не обезкуражава купувачите и в същото време да ви остави възможност да намалите и пак да сте доволни от сделката.

Статистически е доказано, че хората, които обявяват имота си на цени, близки до тази, на която реално искат да го продадат, осъществяват сделка по-бързо от онези, които слагат прекалено висока цена и после се надлъгват с кандидатите.

Имате реално основание да слагате надценка, ако имотът ви се намира в елитен квартал или сте направили скъпи подобрения вътре, но трябва добре да прецените до колко можете да надувате цената.

Първите 14 дни, след обявяването на имота са най-важни. Това е логично и се потвърждава от изследвания в областта.

Това е периодът, в който е най-вероятно да сключите сделка. В рамките на тези 14 дни ще се появят и 90% от вашите кандидат-купувачи.

Как да решим на каква цена да обявим жилището?

Добра идея е да поискате мнението на оценител, който ще ви каже каква е пазарната му стойност. Никога не листвайте имота на цена по-висока от пазарната стойност. Това е самоубийствено за продавача.

Още един съвет - искането на мнение не означава на всяка цена зачитането му. Агентът по недвижими имоти, с който работите със сигурност също ще ви дава съвети, но не се съгласявайте сляпо. Помнете, че вие сте човекът, който ще вземе крайното решение.