Най-грандиозните паметници, строени някога, са склонни да се разпадат с течение на времето, като в същото време много други са орисани да останат само проекти на чертожната дъска.

Bright Side ни показва как някои от най-известните и емблематични сгради в света е трябвало да изглеждат по проект или преди да изпаднат в разруха:

Пирамидите в Египет

Първоначално пирамидите в Египет са покрити с блестящ отразяващ слой, изработен от полиран бял варовик.

Това им придава наистина ослепителен вид - подходящ символ на величието на фараоните. Освен това така те биха били видими от планините на Израел или дори от Космоса.

За съжаление, този външен слой е разрушен от силно земетресение през 1301 г.

Sagrada Família в Испания

Изграждането на тази световноизвестна базилика започва още през 1882 г. Според изчисленията, направени от нейния създател Антони Гауди, строителството й ще отнеме 3-4 века, използвайки наличната в края на 19 век технология.

В съответствие с решение на управляващите проекта, тя се финансира изключително чрез дарения, направени от обикновени енориаши - още една причина защо е нужно толкова дълго време да се завърши.

За щастие, с помощта на съвременните технологии, строителството се очаква да бъде приключено до 2026 г. - почти 100 години след смъртта на гениалния архитект.

Колизеумът в Италия

Известният Колизеумът е построен през 1 век от н.е. Вече над хиляда години тази великолепна работа на архитектурата от древния свят е повече или по-малко запазена в оригиналния си вид.

В средата на 14 век мощно земетресение в Рим води до да частичния й колапс – по-специално на южната стена. След това на Колизеума започва да се гледа като на източник на строителни материали за нови структури.

Въпреки тези нещастни опити обаче, все пак това е чудо на архитектурния свят.

India Tower в Индия

Това е изключително висок небостъргач, който трябва да бъде построен в град Мумбай. Той би трябвало да е втората най-висока сграда в света - след Burj Khalifa в Дубай.

Дори и Джорджо Армани работи по интериора. Но през 2011 г. строителството е спряно.

Партенонът в Гърция

Партенонът е най-известният архитектурен паметник, завещан ни от древността. Храмът, построен от древните гърци в чест на богинята Атина, има много сложна история.

Много пъти сградата страда от репресиите на жестоки тирани, следвани от опити за възстановяване, военни нападения, грабежи, пожари, стрелба и дори трансформация в християнски храм и след това в джамия.

За съжаление, в момента Партенонът е в състояние на частична разруха.

Burj Al Alam в Дубай

Burj Al Alam е името, дадено на друг проект за супер висок небостъргач – според плановете той трябва да се издига на 510 метра височина и да прилича на цвете от кристал.

Сградата трябва да е завършена през 2009 г., но в резултат на глобалната финансова криза работата по нея първоначално е спряна, а през 2013 г. идеята е изоставена.

Unity Tower в Полша

Тя трябва да се превърне в регионален офис за полската асоциация на инженерите. Строителството започва през 1975 г., но поради икономически проблеми работата е спряна шест години по-късно.

От тогава най-високата сграда в Краков се изправя като мрачен спомен за една отминала епоха. Днес се обмисля превръщане на кулата в елитен жилищен комплекс.

Снимки: bright side