Ние често виждаме прекрасни домове и интериорr във филмите или на страниците на лъскави списания. И се любуваме на дизайна на тези архитектурни шедьоври.

Благодарение на средствата за масова информация обаче, можем да придобием една обща представа за това как изглеждат жилищата на обикновените хора по света.

А пък от следващите снимки ще осъзнаете, че това, което виждаме на екрана, се различава значително от реалността.

Япония

Токио е един от най-скъпите и гъсто населени градове в света. Ето защо само богатите му жители могат да си позволят да имат просторни жилища. По-голямата част от японците в мегаполиса обитават малки апартаменти.

Единствената стая в апартамента се използва като спалня, хол и трапезария. В ъгъла можете да видите хладилник, а единственият начин да се стигне до балкона, е като прекрачите леглото. Въпреки това, домът е светъл или добре осветен, а това визуално разширява жизненото пространство.

В коридора, зад жълтата врата, има килер, баня и дори мини кухня, която е оборудвана с всичко необходимо.

Испания

Повечето испанци предпочитат да живеят в жилищни блокове. Ето как изглежда типичната жилищна площ във всеки испански град:

Повечето испански апартаменти включват бели стени, каменни подове и прозорци с капаци. Тези интериорни елементи помагат на хората да оцелеят в горещите летни месеци.

Въпреки това, тъй като повечето домове в страната не са оборудвани с централно отопление, те са много студени през зимата.

Много хора използват електрически уреди, за да стоплят жилището, но като се има предвид факта, че сметките за електричество в Испания са сред най-високите в Европа, този метод на отопление не е много ефективен.

Повечето испанци се хранят в холовете си. Въпреки че апартаментите им имат големи кухни, те се използват изключително за готвене.

Швеция

Един типичен жилищен район в Швеция изглежда по този начин.

Основна отличителна черта на шведския начин на живот е умното използване на мазета. Хората съхраняват в тях своите велосипеди, превръщат ги в перално помещение, а понякога дори и във фитнес зала.

Всеки апартамент разполага и с гардероб, намиращ се в специална стая в мазето. Обитателите на апартаменти ги използват за съхранение на летни гуми, ски, куфари и други сезонни или по-малко важни неща. Терасите пък се използват като място за почивка.

Белите стени и мебели са типичен признак на световно известния скандинавски дизайн. Повечето шведски интериори включват ярки акценти и големи прозорци без пердета.

Великобритания

Повечето англичани избегнат жилищните блокове. Те предпочитат да живеят в покрайнините на града, в къщи като тези:

Като се има предвид, че централното отопление не е налично във всички сгради, британците правят всичко възможно да задържат топлината в дома си.

Килим във всяка стая, одеяла и, разбира се – камина, са необходими елементи на повечето къщи във Великобритания.

И може би най-необичайното нещо - мивките в Обединеното кралство обикновено имат отделни кранчета за топла и за студена вода.

Борейки се със студа, англичаните искат жилищата им да са уютни и шик.

Снимки: brightside.me

Южна Корея

Повече от 80% от южнокорейското население живее във високи жилищни сгради.

Може да ми изглежда странно, но апартаментите в Южна Корея са без коридори. Дори самата дума "коридор" може да звучи непознато за местните хора.

Входът на апартамента обикновено е много малък (около метър широк). Така че, когато влезете в жилището, веднага ще видите вратите, които водят до кухнята или хола.

Пред повечето входове има малко пространство, покрито с теракотени плочки, и това е мястото, където трябва да свалите обувките си.

Апартаментите в тази страна обикновено са малки. Въпреки това, стаите са много светли, благодарение на големи прозорци.

Едно нещо, което може да изглежда необичайно за повечето хора, е липсата на вана или душ кабина. Те са заменени с прост подвижен душ.

Австралия

Австралийците почти изключително предпочитат да живеят къщи, но все по-голям брой жители (около 30% от населението) днес търсят имот в жилищни блокове.

Повечето обитатели на страната живеят в големи къщи с три спални. Средният размер на семейните имоти в Австралия е между 80 и 120 квадратни метра.

Типичната къща разполага с хол, кухня, баня, спални, две тоалетни помещения и гараж. Някои домакинства също имат малко перално помещение и още една всекидневна. Всички врати обикновено са направени от стъкло.

Индия

Ако едно семейство е сравнително заможно, то те имат голяма къща с много стаи. Такива домове обикновено са на два етажа, разположени в голям двор.

Интериорният дизайн на индийските сгради е смесица от съвременни западни и източни стилове. На долния етаж обикновено се намират складовите помещения и стопанските постройки, докато помещението за посрещане на гости се намира на втория етаж.

Най-добрата стая в къщата е заета от мястото за молитва, което семейството използва два пъти на ден. Прозорците на женските спални са с изглед към задния двор, защото се счита за неправилно за жените да гледат през прозореца.

Куба

В Куба къщите се строят предимно от бетон, на 1 или 2 етажа. Повечето домове тук са без прозорци. Вместо това хората използват дървени или метални щори.

Ако влезете в къща в Хавана (особено в централната част на столицата), вие ще бъдете изумени колко красив е интериорът й. Построени в колониален стил, с високи тавани и старинни мебели, тези домове изглеждат като истински шедьоври.

САЩ

Индексът, определящ средната жилищна площ на човек в САЩ, е сред най-високите в света, което означава, че типичното американско жилище е наистина голям.

Къща, която се предлага за продажба, трябва да има почти всичко, нужно за живот в нея – включително килими, осветителни тела и кухненски уреди.

Единственото нещо, което обикновено липсва, са мебелите.

Основното правило тук е, че броят на спалните и баните в къщата трябва да бъде еднакъв. В някои домове всяка спалня разполага с вграден гардероб или дрешник.

Отличителна черта на концепцията за дизайн на американски домове се крие във факта, че интериорът трябва да изглежда както уютен, така и скъп.

Оформлението на повечето домове е ясно – предната част от къщата трябва да направи впечатление на гостите, но спалните са скрити от всички погледи.

Снимки: brightside.me