The Westminster Arcade, известен също като Providence Arcade, намиращ се в Провидънс, Роуд Айлънд, е открит през 1828 г. като първия затворен търговски център на Америка - понятие, което се среща в някои европейски градове, но все още не е популярно в САЩ.

Проектирана от архитектите Ръсел Уорън и Джеймс Бъклин, сградата разполага с шест масивни йонийски колони, гарнирани с триъгълен фронтон, като прилича повече на древен гръцки храм, отколкото на търговски център.

Вижте още: Гигантска арка крие в себе си търговски център и мезонети

Зад тази поразителна гранитна фасада се крие отворено пространство на три нива, които първоначално са заети от множество магазини.

Богато украсени чугунени парапети предпазват посетителите на махагоновите балкони, разположени на по-горните нива, докато покривът е стъклен и пълни атриума с естествена светлина.

За мола идват трудни времена след икономическия колапс през 2008 г. и той почти фалира, когато собствениците му решават да го превърнат в жилищна сграда.

Проектът по обновяването е на стойност 7 млрд. долара. Той е завършен през 2013 г., когато горните етажи на мола се превръщат в общо четиридесет и осем микроапартаменти с големина от 20 до 42 квадратни метра.

Тези напълно обзаведени апартаменти разполагат с баня, вградени легла, мека мебел, място за съхранение, както и кухня, оборудвана с хладилник, мивка, миялна машина и микровълнова печка.

Има и обществена пералня, паркинг за мотоциклети, както и мазета, които собствениците на апартаменти споделят със своите съседи. На приземния етаж сградата продължава да функционира като търговски център.

Когато Westminster Arcade е проектирана, в нея има само два етажа магазини, а третият е добавен в плановете преди да започне строителството. В резултат на това там апартаментите са малко по-големи, но пък купувачите предпочитат по-ниските нива заради предизвикателството на стълбите.

През цялото си съществуване като мол търговският център изобщо не излиза на печалба, а в него непрекъснато затварят и отварят врати различни магазини.

През този период в сградата са правени няколко обновявания, а през 1976 г. тя е обявена за национална историческа забележителност. Четири години по-късно отново се прави ремонт, но дори и след него търговският център не е печеливш и в крайна сметка затваря врати през 2008 г.

Микроапартаментите са възможно най-добрият вариант, за да се спаси историческата забележителност. Тази нова тенденция на превръщане на търговски сгради в жилища набира популярност през последните години, особено в Обединеното кралство, Полша и Китай, преди да стигне до някои американски градове, като Сан Франциско, Сиатъл, Чикаго, Бостън и Провидънс.

Апартаментите в Westminster Arcade са продадени в рамките на месец след откриването на жилищната част. Наемите започват от 550 долара на месец.