Ипотечната криза на пазара на недвижими имоти, стартирала в САЩ и прехвърлила се на световните пазари на недвижими имоти, засега все още оказва относително слабо въздействие върху пазарите от ЦИЕ и България.

Причината донякъде се крие в относително слабото ниво на развитие на тези пазари и особено на българския. Все още относително ниското ниво на отпуснатите кредити у нас, като процент от БВП, донякъде допринася за слабата засегнатост.

Като проблем пред България се очертава евентуалната опасност от бъдеща финансова нестабилност. Рекордно високият дефицит по текущата сметка на страната ни доведе до това водещите кредитни и финансови институции да занижат кредитния ни рейтинг.

Това, от своя страна, се отразява на повишението на цената на финансовия ресурс. Като цяло най-лошият ефект от развихрилата се финансова криза в световен мащаб се изразява в повишение на цената на финансиране за строителните предприемачи.

Рестриктивните действия от страна на централните финансови институции за ограничаване на кредитната активност води до значителна конкуренция между банките по набиране на средства от населението под формата на депозити, което от своя страна повишава и цената на кредитиране, коментираха специалистите по време на BalREc.

Банките стават по-взискателни и по отношение на изискванията за финансиране на строителни проекти, както и по отношение на риска, свързан с тях.

В това отношение по-малките и неутвърдени компании са необлагодетелствани, като финансирането им е доста по-трудно и скъпо, в сравнение с тези компании с история и завършени вече обекти.

Специалистите заявиха още, че пазарът ни ще продължи да усеща, макар и по-слабо, въздействието на международните пазари.

При оптимистичен вариант и приключване на кризата в САЩ до края на годината или в началото на следващата е доста възможно да не станем свидетели на по-нататъшно влошаване на финансовата ситуация у нас. Подобна се очаква да бъде ситуацията и на съседните на нас пазари.

Значително по-голяма по размер би била кризата, ако се беше случила след две години, или когато кредитният пазар в страната ни бе на едно значително по-високо ниво на развитие, коментираха още банковите експерти.