Цените на имотите в големите градове на страната – Пловдив, Варна и Бургас, бележат ръст от началото на 2016 г., но повишението е по-слабо спрямо това, което се отчита в столицата.

Данни на imot.bg сочат, че апартаментите във Варна се оферират с между 3 и 5 на сто по-скъпо спрямо началото на годината.

Най-скъпа във Варна остава покупката на имот в района на Морската градина, където цените са близки до тези от центъра на София. В момента средната цена там е около 1209 евро за кв. м, или с 6% по-ниско спрямо края на 2015 г.

Сериозен ръст обаче се наблюдава в други квартали на Варна – Младост и Автогарата, където поскъпването само за шест месеца е от 8 и 7 на сто. Съответно 6 и 5% ръст се наблюдава в Чаталджа и Гръцката махала, където сделки в момента могат да се сключат на нива от 836 и 980 евро/кв. м.

Над 900 евро/кв. м остават цените в района на ВИНС и Общината, където се отчита съответно ръст от 1% и спад от 4 на сто за първите шест месеца на 2016 г.

Най-евтини са жилищата в морската столица (под 500 евро на квадрат) в районите на Владислав Варненчик и Кайсиева градина.

Сериозен ръст в Бургас се наблюдава в Долно Езерово и Славейков, където имотите добавят 6 и 5 на сто за първото полугодие, докато имотите в Изгрев поскъпват с 4%.

Данните на imot.bg сочат, че в нито един квартал на града няма поевтиняване в цените на жилищата.

Средно между 4% и 6% е повишаването на офертните цени на апартаментите в Пловдив. В някои райони, като Младежки хълм, ръстът достига и до 9% от началото на годината.

В Изгрев и Коматево се отчита ръст в цените от 6%, а в центъра апартаментите са поскъпнали с 2% - от 610 евро/кв.м до 628 евро/кв.м.