Как се строяха небостъргачите на Ню Йорк?

13244
Как се строяха небостъргачите на Ню Йорк?

Ню Йорк. Вдигаш поглед от сивата асфалтова настилка и поглеждаш нагоре.... високо-високо, погледът се насочва към небето, а там е каменна джунгла: от синевата се виждат само малки парчета, пробили между небостъргачите, които всяват и възхищение, и гордост от всемогъществото на човешката мисъл, и ужас, и усещане за собствена нищожност на фона на тези колоси.

А как са се строили небостъргачите? На първо място специалистите казват, че подобно чудо на строителството не би било възможно без появата на стоманената конструкция.

Именно издигането на стоманената конструкция е най-сложната част от строителството. От нейното качество и бързина на полагане ставало ясно в какъв срок ще бъде завършен небостъргачът и ще се вмести ли в опредения бюджет.

Затова и професията на нитовача била най-важната в строителството на небостъргачи. А това била особена професия: на първо място тя била най-добре платена сред всички строителни професии. Нитовачите не работели при дъжд, вятър и мъгла, делели се на бригади по четири души и дори в пика на Голямата депресия гледали отвисоко (буквално и преносно) и на бедни, и на богати.

Във всяка група ролите били разпределени: първи бил „готвачът“. На платформа от дъски или на самите стоманени греди се закрепвала печка на въглища (на снимката горе). Работата на „готвача“ била да „сготви“ нитовете (10-сантиметрови стоманени цилиндри с диаметър 3 сантиметра): те трябвало да се нагреят до определена температура (не повече, защото няма да влязат в дупката и не твъде малко, защото няма да хванат добре). Готвачът имал малък мех, с който разпалвал печката, често поставена на 30 м височина. Оттам до следващия работник преносът бил възможен само по един начин- с хвърляне.

„Готвачът“ се обръщал към „вратаря“, за да се убеди, че последният е готов, и с клещи хвърлял горещия нит. Мятането трябвало да бъде силно и точно, защото между двамата пътят често бил затворен от сложените греди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ДИ
# 0
11:08 | 15 August 2012
И къде е Инспекцията по труда?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg