Концепцията на шведския производител на мебели IKEA изхожда от това как ще се промени животът на хората през следващите 10 години. А именно това, че домовете ще бъдат по-малки, а пазаруването ще се случва в интернет.

Ето как ще се отразят тези тенденции на интериорния дизайн в кухнята според IKEA.

Маса, която прави всичко

Масата в кухнята вече няма да бъде само място за ядене. Там ще се приготвя храната, ще бъде място за работа и игра на децата.

Чрез използването на технология, която включва камера отгоре, проектор и индукционни макари отдолу, масата ще се превърне в интерактивен дисплей за кулинарни съвети при приготвяне на храната.

Вижте още: Това може би е най-доброто детско легло, което сте виждали

Съхранение, което намалява развалянето на храна

Килерът от ново поколение ще „прави храната видима“, така че да се намали количеството изхвърляна развалена храна. В рафтовете ще има вградени сензори и „умна“ охлаждаща технология, която ще запазва трайността на храните.

В допълнение на това ще има контейнери с двойна стъклена преграда, която автоматично ще започне да ги охлажда, когато са поставени на рафта или да ги затопля, когато се сложат върху масата.

Система за разделно събиране и преработване на отпадъци

Отпадъците от мивката ще отиват в специална система за преработване, която ще ти превръща в суха, без миризма форма. Останалите отпадъци ще бъдат изхвърляни разделно според вида материал, от който са направени.

Системата също така ще отчита колко и какво изхвърляме и така ще определя енергийната ни ефективност.

Вижте още: Японски стил в интериора? Защо пък не

Мивка, която пести вода

През 2025 г. мивката ще има две тръби за мръсната вода. От едната „сивата“ вода ще отива за напояване на растенията, а от другата „черната“ ще поема към канализацията за отпадни води.