По-рано днес в София бе направена първа копка на проект за 180 млн. евро. Garitage Park е единственият по своята същност комплекс в България, който съчетава в себе си следните функции – офис, жилища, търговски площи, образование, спорт и развлечение.

Комплексът, който се намира в район София Парк, ще бъде построен върху площ от 167 000 кв. м, от които 90 000 кв. м са предвидени за паркова среда. Той е в непосредствена близост до Околовръстния път и до Бизнес парк – София.

„В същината на комплекса е желанието ни да създадем комфортна и уютна среда, в която основният фокус е насочен към хората. Мащабът на проекта ни позволява да развием достатъчно на брой и по площ зони, които да отговарят на нуждите на всеки, намиращ се в Garitage Park. Неслучайно избрахме „Чувствам се на място“ за послание“, заяви Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Park.

Garitage Park ще се реализира поетапно, като първата част ще бъде завършена до края на 2018 г., или след точно 817 дни. Общата застроена площ на първата част се очаква да е 130 000 кв. м, като само 55 000 кв. м от тях ще са над земята.

Инвестицията до края на 2018 г. се оценява на около 60 млн. евро, като от тях 55 млн. евро са насочени към строителните дейности, изпълнявани от Джи Пи Груп, известна у нас с изпълняваните две отсечки от столичното метро, част от Околовръстния път, спорни зали и водни цикли.

Garitage Park ще бъде изграден поетапно и в напълно завършен вид ще включва над 95 000 кв. м офиси, 60 000 кв. м жилища, 4 500 подземни паркоместа, спортна зала с 25-метров басейн, основно училище, парк и зелени площи, които ще покриват 90 000 кв. м от терена.

В допълнение, ще има търговски площи и ресторанти, които ще обслужват както комплекса, така и района около него.

При приключване на първа фаза на строителството комплексът ще разполага с 48 редови къщи и 14 апартаментни сгради, две офис сгради с обща отдаваема площ от 30 000 кв. м, над 1 100 паркоместа и основно училище за 500 деца.

„За 20% от офисите от първата част на проекта и 15% от жилищната част вече има подписани Писма за намерение", съобщи по време на събитието Давид Давидов, управляващ партньор в компанията.

Наемните нива на офисите са 12 евро/кв.м, а цените за продажба на жилищата са от 1250 до 1400 евро/кв. м, заяви още Давидов пред Profit.bg.

Garitage Park се намира в район с добре развита инфраструктура и директен достъп от Околовръстен път, което ще осигурява бързо придвижване до ключови точки в столицата. Инвеститорите планират допълнителни подобрения на транспортната и пътна достъпност на комплекса чрез разширение на улици и изграждане на кръгови кръстовища.

Международната архитектурна компания Stephen George International е избрана от инвеститорите за разработване на проекта. Заедно с консултанта Greenworks, на Андрея Момерин, осигуряват сертификация по изискванията на BREEAM Communities.