София трябва да се превърне в град на хората, а не на автомобилите. Това сподели по-рано днес главният архитект на Столична община Здравко Здравков по време на конференцията Balrec, провеждаща се днес в София.

„Градовете не са проектирани за автомобили“, сподели той. Първата кола идва в столицата през далечната 1902 година, а днес София е един от градовете с най-много автомобили на 1000 души население.

По последни данни те са над 600 на 1000 души, спрямо 500 за 2005 г. и 433 за 2001 г. Само през октомври в столицата са регистрирани 7722 автомобила, което прави по средно 249 на ден, сподели той.

„Трябва ни промяна, а тя идва през развитието на системата за масов градски транспорт, велосипедните и пешеходните зони, както и буферните паркинги в столицата.

Днес всеки автомобил има по две жилища – едното пред блока и второто – пред офиса ни. Това трябва да се промени, заяви Здравков. С развитието на масовия транспорт хората ще започнат да използват автомобилите си все по-рядко.

Днес вече е видно, че бизнесът в София следва развитието на транспортната инфраструктура, заяви още той.

Припомняме, че част от приоритетите на Здравков по време на мандата му са превръщането на столицата в зелен град.

Според него 40% от електрическата енергия се харчи от сградите в града и затова санирането и енергийната ефективност са много важни.

„Много често ме питат дали ще бъде въведена такса за влизане на автомобили в центъра на София“, заяви Здравков.

„Това няма как да се случи, преди да приключи изграждането на цялостната транспортна, велосипедна и пешеходна система. Едва тогава господин бизнесмен ще може да остави колата си и да слезе в центъра с масовия градски транспорт", допълни още той.