Сред глобалните проблеми климатичното затопляне предизвиква най-широк обществен резонанс. За него са слушали всички. Някои факти: последните 11-12 години са най-топлите от 1850 г. до сега, средните температури за последните 50 години са се повишили двойно, най-много в Арктика. От края на миналия век в Северна и Южна Америка, Централна и Северна Азия и Северна Европа валят повече дъждове, докато в Африка, Средиземноморието и Южна Азия климатът става все по-сух. Едновременно с това нивото на Световния океан се повишава.

Има ли всичко това отношение към пазара на недвижими имоти?

Оказва се, че има, особено в зоните повишен риск, пише "Homes overseas". Дори и най-умерените експерти отбелязват, че климатичното затопляне вече влияе на пазара на недвижими имоти. Най-видимият индикатор са проблемите с водоснабдяването, което кара инвеститорите да избягват определени райони.

Периодични режими възникват в Испания и Кипър, където тази пролет доставяха вода с танкери от континента. В двете страни често се забранява миенето на автомобили с чиста вода, поливането на трева и пълненето на басейни.

И изобщо- на испанците не им върви: не им стига спукването на балона на пазара на недвижими имоти, но и "Грийнпийс" периодично прогнозира, че и при най-малко повишаване на Световния океан курортът Ла Манга, известен с луксозните си комплекси и резиденции, ще потъне. По ирония в навечерието на откриването си "Експо-2008" в Сарагоса едва не беше отнесено от потоп, а и всъщност никой вече не се учудва от кадрите на плаващи автомобили в Германия и САЩ, Китай и Мианма.

В САЩ безпокойството е толкова голямо, че в рисковите зони става невъзможно застраховането на недвижимите имоти на стандартни цени. Преразглеждат се строителните и архитектурни норми, а редица сделки се провалят. Според новите норми, които се налагат в САЩ, ще се строят по-малки и екологични жилища, финансовото изражение на което е повишаване на строителните разходи с 10-20% . За компенсация застрахователните компании предлагат намаления при застраховането им.

Ден Джонсън- собственик на Интернет-портала TheMoveChannel.com, също смята, че глобалното затопляне е реален проблем на пазара на недвижими имоти. Той дава пример със ски-курортите. Липсата на сняг буквално "изваждат от стоя" разположените по-ниско швейцарски курорти, в които сезонът започва по-късно и завършва по-рано. Някои баки отказват отпускането на кредити на курортни комплекси, които ще бъдат строени по-ниско от определена височина. "Планинското колоездене ще замени ските", заявява той.

Разбира се, ще има и печеливши. Освен Канада, Русия и Аляска, климатичното затопляне ще облагодетелства България и Турция, които ще се радват на седеммесечен летен туристически сезон, както всъщност и Прибалтийските страни.
Какъв е изводът? Разбира се, никой не мисли, че инвестиция, планирана за 3-4 години ще се повлияе от глобалното затопляне. Различните страни обаче провеждат различна политика спрямо него, а това вече е нещо, което инвеститорите трябва да имат предвид.