Луксозно обзаведен двустаен апартамент в Санкт Петербург бе листнат за продажба за пръв път през октомври 2008 г. на цена 1.8 млн. евро. В началото на август 2008 цената бе паднала до 1 милион евро, въпреки че имотът може да се похвали с добро разположение, скъпи мебели, изящни полюлеи и 24-часова охрана.

Всяка година сп. Форбс проучва какъв имот може да се купи с 1 милион евро в различни точки на света? Как изглежда класацията тази година?

Барселона, Испания

Рецесията понижи цените на имотите в Испания със 7% през второто тримесечие на 2009 г., спрямо миналата година, което вкара много луксозни домове в графата до 1 милион евро. На снимката виждате тристаен апартамент от 106 кв. м в старата част на Барселона. Сред особеностите на жилището са френски прозорци, каталунски орнаменти, подът е паркет, има модерна баня, а едната стая е обзаведена като кабинет.

Тоскана, Италия

В първото тримесечие на годината пазарът на имоти в Италия остана сравнително незасегнат, като цените паднаха с едва 0.1%. Въпреки това, за 1 милион могат да се намерят доста добри сделки. За тази цена можете да закупите тази къща с басейн и огромна градина близо до град Фоиано дела Киана.

Лондон, Великобритания

Цените във ВИП квартала около Хемпстед, където живеят звезди като Гуниет Полтроу и Ема Томсън, са си високи, въпреки кризата. За 1 милион евро можете да купите двустаен апартамент с площ малко над 100 квадрата. В останалите части на страната цените на имотите са паднали със 17% в първото тримесечие, спрямо Q1 на миналата година.

Лисабон, Португалия

На три мили от центъра на португалската столица можете да закупите луксозен тристаен апартамент с площ 211 кв. м и огромна тераса с гледка към Атлантическия океан. В сградата има фитнес, басейн и тераса на покрива. Подобно на съседна Испания, в Португалия цените на имотите са паднали с 6% за Q1, спрямо предишната година, но по-засегнати са ваканционните имоти в курортите, отколкото градските.

Кейп Таун, ЮАР

Цените на имотите са се понижили само с 0.6%, но еврото е силно. За един милион можете да се купи луксозен апартамент или четиристайна къща с площ 370 кв. метра, басейн и тераса към океана.

Пукет, Тайланд

И в Тайланд луксозните имоти стават все по-достъпни. За милион можете да купите вила с пет стаи, шест бани, басейн и огромна градина в западната част на града.

Дубай, ОАЕ

Цените на имотите паднаха с цели 75% спрямо пика от януари. За милион евро може да се купи вила с шест стаи и площ от 460 кв. м, в покрайнините на Дубай.

Буенос Айрес, Аржентина

Докато преди време милион евро купуваха тристаен апартамент, днес за тази сума, може да се купи шестстаен, с площ 720 кв. метра, с екстри като музикална стая, помещения за прислуга, тераса с площ 315 кв. метра, в елегантния квартал Плаза Висенте Лопез.

Сан Франциско, Калифорния

Цените на жилищата са паднали с 20% миналата година. Благодарение на това, за тази цена можете да имате къща на три етажа с четири спални и градина във Викториански стил в престижна част на града.

Санкт Петербург, Русия

Споменатият вече апартамент, намиращ се до Двореца Михайловки и театър Мусоргски, е с площ 84 кв. метра, подземен гараж и предлага 24-часова храна.

Кинтана Ро, Мексико

В курорта Акумал, на полуостров Юкатан със сумата може да се купи къща с пет спални, площ от 400 кв. метра, тераса на покрива, басейн, кабинет и гледка към Карибския океан.

Хонгконг

Хонгконг традиционно е скъп, но и тук могат да се намерят добри сделки. За един милион може да се купи апартамент с площ 117 кв. метра. Сградата е със закрит външен ескалатор, който ви отвежда директно в центъра на града. Цените на имотите в Хонгконг паднаха с цели 16%, спрямо първото тримесечие на 2008.

Хамбург, Германия

За един милион можете да купите апартамент с две спални, две бани, площ от 144 кв. метра на петия етаж в сграда на брега на р. Елба. Домът има две тераси, дъбов паркет и страхотна гледка.

Спадът при имотите за първото тримесечие в Германия е от 1.5% спрямо същия период на предходната година.

Мумбай, Индия

За разлика от други пазари, в Индия имаше годишно повишение от 5.1% в цените на имотите за първото тримесечие. Във финансовата столица Мумбай, за 1 милион може да се купи модерен апартамент с четири спални и площ от 207 кв. метра в модерният комплекс Oberoi Sky Hights. В сградата има фитнес, басейн, игрище за скуош, а ако изберете етаж над 20-ия, ще имате и страхотна гледка.

Ню Йорк

Силното поевтиняване на имотите в Голямата ябълка означава, че вече дори и на Парк Авеню може да си купите нещо за „скромната" сума от милион. Например - апартамент с две спални, две бани и площ от 126 квадрата, в сграда с портиер.

Киев, Украйна

Пазарът в Украйна преживя кризата по-добре, отколкото други части на ЦИЕ. Спадът за първото тримесечие бе от 2.3% на годишна база.

За милион може да намерите апартамент с цели пет стаи, на 15 мили от центъра на града, с площ 430 кв. метра, плюс градина, басейн, сауна, гараж за две коли и старинни мебели!

София, България

И накрая - да си дойдем на думата. Какво можем да си купим с 1 млн. евро в България и по-точно в София. Освен стари и зле изглеждащи имоти в центъра на града, за подобна цена бихте могли да си купите луксозно обзаведена 3-етажна къща в Бояна. Тя е с площ от 519 кв. м и дворно място 1 300 кв. м. Има и два гаража с възможност за паркиране на три автомобила.

снимка imoti.net